ΤΟΠΙΚΑ

Ομπρέλα προστασίας για έργα της ΔΕΥΑΜΒ

ομπρέλα-προστασίας-για-έργα-της-δευαμ-319289

Το αίτημα της επιχείρησης, που εκκρεμούσε από το 2016, ικανοποίησε το σημερινό Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του αναπτυξιακού νόμου

Ομπρέλα προστασίας στα χρηματοδοτούμενα έργα της ΔΕΥΑΜΒ άνοιξε το Υπουργείο Εσωτερικών με νομοθετική ρύθμιση, που πέρασε στον αναπτυξιακό νόμο και δημοσιεύτηκε μόλις προχθές στο ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι χρήματα, που κατατίθενται μέσω προγραμμάτων στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ για την εκπόνηση συγκεκριμένων έργων, δεν κινδυνεύουν να κατασχεθούν από την ΕΡΓΗΛ, την εργολήπτρια εταιρεία στην οποία ο Αρειος Πάγος επιδίκασε ποσό 9,2 εκατ. ευρώ για έργο, που όμως δεν εκτέλεσε και που σε εκτέλεση της απόφασης προβαίνει σε διαρκείς κατασχέσεις χρημάτων.

Τη θετική εξέλιξη ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ ο πρόεδρος της επιχείρησης και δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, με αφορμή το έργο του δίδυμου αγωγού αποχέτευσης, ο οποίος θα κατασκευαστεί και θα ενεργοποιείται κάθε φορά που παθαίνει βλάβη ο καταθλιπτικός αγωγός λυμάτων, προκειμένου τα λύματα να μη διοχετεύονται στο λιμάνι σύμφωνα με τη σημερινή περιβαλλοντική άδεια. Για τη συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών μεσολάβησε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που υπήρχε για τα χρηματοδοτούμενα από προγράμματα έργα της ΔΕΥΑΜΒ, που στην κυριολεξία ήταν στον «αέρα».

«Κάθε φορά που ο αγωγός χαλούσε, τα λύματα έπεφταν στη θάλασσα. Δεν είναι κάτι παράνομο. Από την πρώτη όμως στιγμή και προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον προγραμματίσαμε την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού», σημείωσε ο κ. Μπέος.

Αρχικά, όπως είπε, το έργο θα χρηματοδοτούνταν από πόρους της ΔΕΥΑΜΒ. Στη συνέχεια όμως κατατέθηκε πρόταση στον «Φιλόδημο» και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Ωστόσο τα χρήματα δεν μπορούσαν να κατατεθούν σε λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ, γιατί κινδύνευαν να κατασχεθούν από την ΕΡΓΗΛ.

«Εξαιτίας της διαμάχης που έχουμε με την ΕΡΓΗΛ, έρχονταν οι νταβατζήδες και άρπαζαν τα λεφτά. Από το 2016 συζητούσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών να περάσει μία ρύθμιση για την προστασία των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ που αφορούν σε έργα κοινής ωφέλειας έναντι κατασχέσεων και μας γράφανε», άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπέος.

Το αίτημα η ΔΕΥΑΜΒ επανέφερε στον νέο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με τον οποίο αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου συναντήθηκε μετά από παρέμβαση του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου. «Μέχρι και σήμερα ακατάσχετο ίσχυε μόνο για τα χρήματα, που προέρχονται από την Ε.Ε. Ο υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα και πέρασε νόμο όπως ακριβώς υποδείξαμε. Η ρύθμιση πέρασε μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, είναι δηλαδή σε ισχύ», εξήγησε ο κ. Μπέος. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό που έκανε δεκτό το αίτημα και τον βουλευτή Χρήστο Μπουκώρο που μεσολάβησε», είπε ο κ. Μπέος μιλώντας για «μία ακόμη επιτυχία της δημοτικής αρχής».

Οι υπαίτιοι θα πληρώνουν

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να υποχρεωθούν οι υπαίτιοι πρόκλησης ζημιών στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ να πληρώνουν για τις αποκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια εργασιών είτε από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, είτε από εργολάβους προκαλούνται ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ για τις οποίες η επιχείρηση απασχολεί συνεργεία και χρεώνεται το κόστος. «Εφεξής όποιος προκαλεί ζημιά θα πληρώνει το κόστος επισκευής», τόνισε ο κ. Γκογκινούδης.

Δεν θα προσφύγει στο ΣτΕ για την τηλεμετρία

Η ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το έργο της τηλεμετρίας που δεν κρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ως επιλέξιμη δαπάνη στο πλαίσιο του έργου ύδρευσης που ξεκίνησε από τη Ν. Ιωνία.

Αυτή τη στιγμή το έργο είναι σταματημένο μετά την έκπτωση του εργολάβου και πρόκειται να διενεργεί νέα δημοπρασία μέσα στην οποία θα ενταχθεί και το έργο της τηλεμετρίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου