ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες και υψηλοί τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

καταγγελίες-και-υψηλοί-τόνοι-στο-δημο-320989

Για ΧΥΤΑ, σχολική στέγη, ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, αναπτυξιακό νόμο και άφιξη Αμερικανών

Τον Ιάσονα Αποστολάκη ως… εκτελεστή του «σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Βόλου», το οποίο κατήγγειλε ότι «ενορχήστρωσε» προεκλογικά ο τέως γ.γ. Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, κατονόμασε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δίνοντας συνέχεια στο ζήτημα με την έκθεση «βόμβα» για τον ΧΥΤΑ Βόλου, που είχε αποκαλύψει στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οπως σημείωσε ο κ. Μπέος προσκομίζοντας μάλιστα τα αντίστοιχα έγγραφα στους επικεφαλής των παρατάξεων, τη μηνυτήρια αναφορά για τον ΧΥΤΑ κατέθεσε στην Εισαγγελία Βόλου ο κ. Αποστολάκης. Μολονότι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, η διαδικασία όπως ανέφερε κινήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Με λάθος στοιχεία ήρθε η συγγενής του Φάμελλου (τέως υπουργός Περιβάλλοντος) και συνέταξε έκθεση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Για να γίνει δηλαδή ο Βόλος Κέρκυρα και Αργος. Την παίρνουν όμως πίσω μετά τις μηνύσεις. Ρε δεν ντρέπεστε; Η πόλη τι σας φταίει;», ξέσπασε ο κ. Μπέος.

«Δεν κλείνει ο ΧΥΤΑ ό,τι και να κάνετε» διεμήνυσε ο κ. Μπέος, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά από καταγγελίες της πρώην μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου ακύρωσε τη μελέτη του Δήμου Βόλου για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. «Ηταν προ της υπογραφής και με τις δικές σας καταγγελίες την τράβηξαν πίσω. Αλλά η μονάδα θα γίνει. Πριν από 2 εβδομάδες ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης ανακοίνωσαν τη μονάδα του Βόλου», ανακοίνωσε.

Απαντώντας στα πυρά του δημάρχου ο επικεφαλής των «Μαζί για τον Βόλο» Ι. Αποστολάκης υποστήριξε ότι ζήτησε διερεύνηση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή του και έψεξε τον Δήμο ότι επί πέντε χρόνια δεν σχεδίασε την επόμενη ημέρα για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Υποστήριξε ότι η μελέτη εστάλη πίσω λόγω λαθών και παραλείψεων της δημοτικής αρχής και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται εντός του 2020 να γίνουν ούτε καν τα πράσινα σημεία.

8,8 εκατ. ευρώ για τα σχολεία

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλου για τα προβλήματα σχολικής στέγης ο κ. Μπέος κατέθεσε αναλυτικό απολογισμό.

Σύμφωνα με αυτόν την εξαετία από το 2009 έως το 2014 δαπανήθηκαν 910.000 ευρώ στα σχολεία από τα ταμεία του Δήμου και την πενταετία 2015 – 2019 8.804.500 ευρώ εκ των οποίων 2,747 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους και 6,057 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων.

Για το θέμα αυτό σημειώθηκε διαπληκτισμός μεταξύ του κ. Μπέου και του κ. Ριζόπουλου, με τον δεύτερο να επισημαίνει ότι γνωρίζει τουλάχιστον δύο σχολεία στα οποία υπάρχει μία τουαλέτα για 25 εκπαιδευτικούς. «Να παίρνετε το γιο – γιο σας για να δώσουμε τις τουαλέτες στα παιδιά», είπε ο δήμαρχος.

Για το έλλειμμα της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ

Κατά την ενημέρωση ο κ. Μπέος απάντησε και στην ερώτηση του επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Αποστόλη Παπαδούλη περί ελλείμματος 800.000 ευρώ στην ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο όταν η δημοτική αρχή ανέλαβε το 2014 βρήκε έλλειμμα 4 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε το έλλειμμα μειώθηκε μέσα από συνεχείς κερδοφορίες της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ η οποία όπως τόνισε ακόμη και ζημίες να παρουσιάσει δικαιολογείται λόγω του κοινωνικού έργου που επιτελεί. «Αν υπάρξει άνοιγμα το καλύπτει ο Δήμος. Εμείς παρουσιάζουμε έσοδα γιατί ξέρουμε να κάνουμε διαχείριση», ανέφερε.

Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου σύμφωνα με την οποία:

«Πρόχειρη, βιαστική και άστοχη αποδεικνύεται, βάσει των επίσημων στοιχείων, η επερώτηση του επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Απ. Παπαδούλη, που επιχείρησε να καταδείξει προβλήματα στην οικονομική λειτουργία της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, ερμηνεύοντας αυθαίρετα και λανθασμένα τα οικονομικά στοιχεία.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος τόνισε ότι η επιχείρηση παρελήφθη ελλειμματική και παρ’ όλα αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας οι χρήσεις ήταν θετικές, ενώ υπογράμμισε ότι ο Δήμος Βόλου θα συνεχίζει να συμβάλλει οικονομικά σε ετήσια βάση την ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ καθώς το έργο που επιτελείται αφορά στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της κάλυψης αναγκών των μη προνομιούχων συμπολιτών μας.

Επίσης σε γραπτή της απάντηση η Δημοτική Αρχή, διά της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νατάσας Μορφογιάννη υπογράμμισε πως «άστοχο» δεν είναι το διαχειριστικό αποτέλεσμα της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαδούλης, αλλά η λανθασμένη ανάγνωση και ερμηνεία των οικονομικών στοιχείων της Κοινωφελούς. Ο κ. Παπαδούλης βιάστηκε να βρει δήθεν πρόβλημα στη λειτουργία της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ και στη βιασύνη του:

Α. Δεν εξέτασε τη διαχρονική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης από την ίδρυσή της.

Β. Δεν συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του τα πάγια στοιχεία, τις απαιτήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η πραγματική εικόνα της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ έχει ως εξής:

1) Η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ είναι προϊόν συγχώνευσης 9 πρώην Κοινωφελών Επιχειρήσεων τον Ιούλιο του 2011. Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ παρέλαβε ζημιές από τις πρώην Κοινωφελείς επιχειρήσεις 3.397.611 ευρώ.

2) Από το 2011 μέχρι σήμερα η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ παρουσιάζει σταθερά κερδοφορία κάθε χρόνο. Συνολικά η κερδοφορία για αυτό το διάστημα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, φτάνει το ποσό των 2.215.489 ευρώ.

3) Οσον αφορά στην «καθαρή θέση» της επιχείρησης, ενώ το 2011 με την ίδρυσή της είχε αρνητική θέση κατά 676.574 ευρώ στις 31-12-2018 παρουσιάζει θετική θέση ποσού 1.596.630 ευρώ.

4) Το «Ακάλυπτο κεφάλαιο» όπως αναφέρει ο επερωτών δεν δείχνει από μόνο του το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης, αν δεν ληφθούν υπόψη και τα υπόλοιπα μεγέθη του Ισολογισμού, όπως τα πάγια στοιχεία, οι απαιτήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα. Ενδεικτικά, τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31-12-2018 ήταν 1.010.612 ευρώ.

Επομένως, αν υπάρχει ευθύνη, αυτή ανήκει στις πρώην Κοινωφελείς που συγχωνεύτηκαν στην ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής ως προς τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης να αναφερθεί ότι ο Δήμος Βόλου θα συνεχίζει να συμβάλει οικονομικά σε ετήσια βάση την ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ με ό,τι ποσό απαιτείται για την καλή λειτουργία της αφού αναγνωρίζει το έργο που επιτελείται στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της κάλυψης αναγκών μη προνομιούχων συμπολιτών μας».

Για το ψήφισμα Αποστολάκη

Η συνεδρίαση άνοιξε σε υψηλούς τόνους με αφορμή πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ιάσονας Αποστολάκης για την προστασία του δημοσίου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών έναντι των προβλέψεων του αναπτυξιακού νόμου. Η πρόταση δεν συζητήθηκε, όμως σε έντονο ύφος ο κ. Μπέος δήλωσε υπέρ της εφαρμογής του νόμου. «Είναι σωστός και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών. Δεν θα εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των συνδικαλιστών. Πρόσφατα προκηρύχθηκε απεργία στην καθαριότητα. Θα αφήναμε την πόλη να βρομίσει; Ημασταν έτοιμοι να βάλουμε εργολάβο και ήρθαν οι συνδικαλιστές και ζήτησαν να την καθαρίσουν οι ίδιοι. Όταν οι υπάλληλοι δεν θα ανταποκρίνονται εμείς θα ενεργούμε με βάση το συμφέρον της πόλης», είπε ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος.

Εξοργισμένος ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Ριζόπουλος κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και έψεξε ως συνυπεύθυνο και τον επικεφαλής των «Μαζί για τον Βόλο», Ιάσονα Αποστολάκη που κατέθεσε την πρόταση.

Υψηλοί τόνοι

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της ΛΑΣ με αφορμή την άφιξη 400 Αμερικανών στον Βόλο για εκπαίδευση.

Ο κ. Ριζόπουλος μίλησε για «δολοφόνους» που ήρθαν στην πόλη και ο κ. Μπέος τον κατηγόρησε που ανάρτησαν πανό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Δεν θα επιβάλλετε την άποψή σας στο 97% των πολιτών. Ποιοι είστε εσείς; Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι μάθησης κι όχι χώροι χάους και ανομίας», είπε ο κ. Μπέος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου