Αιθαλομίχλη… στα σχολεία

αιθαλομίχλη-στα-σχολεία-323190

Της Ελένης Χάνου

Σε κλοιό καταλήψεων βρέθηκαν την εβδομάδα που πέρασε Γυμνάσια και Λύκεια στο πολεοδομικό συγκρότημα. Μόλις ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων κλείδωσαν τα πρώτα για τη νέα σχολική χρονιά λουκέτα και μάλιστα για λόγο, που έκανε… αίσθηση.

Οι μαθητές στα υπομνήματα, που επέδωσαν στις διευθύνσεις των σχολείων τους και οι διευθυντές των σχολείων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τάσσονταν «κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ».

Βεβαίως, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προς τους μαθητές έξω από τα σχολεία για ποιο λόγο γίνεται κατάληψη, η συντριπτική πλειονότητα δεν ήξερε να απαντήσει και ο ένας παρέπεμπε στον άλλο.

Η εκπαιδευτική κοινότητα επιχείρησε να υποβαθμίσει τις καταλήψεις, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος της κατάληψης είναι προσχηματικός κι ότι οι περισσότεροι μαθητές απλώς θέλουν να χάσουν μάθημα.

Θα το βρουν, όμως, μπροστά τους, όταν θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να διαχειριστούν ενδεχόμενο νέο κύμα καταλήψεων. Στις 21 Νοεμβρίου διοργανώνεται μαθητικό συλλαλητήριο «ενάντια στην καύση σκουπιδιών», που παραπέμπει σε νέα μαζικά λουκέτα στα σχολεία.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θα το βρει μπροστά της αφενός, γιατί αρχικά έκλεισε τα μάτια στα φυλλάδια, που μοιράζονταν έξω από τα σχολεία από συγκεκριμένες ομάδες, που καλούσαν τους μαθητές σε κινητοποιήσεις και σε δεύτερο χρόνο επειδή δεν φρόντισε να ενημερώσει τους μαθητές για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη, που και υπαρκτό είναι και χρόνιο και φυσικά δεν προέρχεται από μία και μόνο πηγή, ούτε επιλύεται αν η μία και μόνο πηγή σταματήσει να λειτουργεί, προκειμένου οι μαθητές να μη γίνονται υποχείρια κανενός, αλλά μόνοι τους να κρίνουν, να αποφασίζουν και να γνωρίζουν για ποιο λόγο κινητοποιούνται.

Με τα σημερινά δεδομένα, μαθητές, που δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο κλείδωσαν λουκέτα, θα κληθούν να πλαισιώσουν πορεία για να φανεί «μπούγιο» και να προκληθεί αίσθηση. Πόσες, άλλωστε, φορές στο παρελθόν μαθητές δεν ήταν εκείνοι, που «έσωσαν» απεργιακά συλλαλητήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες ήταν μετρημένοι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι απόντες;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου