ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές βράβευσαν τον Αθανάσιο Κουτσό

μαθητές-βράβευσαν-τον-αθανάσιο-κουτσ-324979

Συγκίνηση και σύγχρονα μηνύματα αντίστασης στην κεντρική επετειακή εκδήλωση από το 8ο Γυμνάσιο Βόλου

Ως πρότυπο αγώνα και προσφοράς στη μάχη για την ελευθερία της πατρίδας τιμήθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Αθανάσιος Κουτσός και στο πρόσωπό του ολόκληρη η τοπική ένωση και οι αγωνιστές, που προσέφεραν ακόμη και τη ζωή τους ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Βόλου Ανδρέας Συκιώτης και μαθητές του σχολείου απένειμαν χθες τιμητική πλακέτα στον κ. Κουτσό, ένα ζωντανό παράδειγμα αγώνα για τις σύγχρονες γενιές.

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που ανέλαβε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 το 8ο Γυμνάσιο Βόλου.

«Είναι σημαντικό για εμάς να αναδεικνύουμε την προσφορά των ανθρώπων, που συμμετείχαν στην Αντίσταση. Πέρα από λόγια, θεωρίες και κηρύγματα, για τους μαθητές αυτό που μετρά είναι το παράδειγμα. Το παράδειγμα έδωσαν οι πρόγονοί μας», τόνισε ο διευθυντής του σχολείου Ανδρέας Συκιώτης και μιλώντας για τη σύγχρονη σημασία του «Οχι» κάλεσε τους νέους να είναι σε εγρήγορση απέναντι στους σύγχρονους κινδύνους, που υπονομεύουν την ελευθερία.

Δακρυσμένος από τη συγκίνηση και τις θύμησες παρέλαβε την τιμητική πλακέτα ο κ. Κουτσός. «Η Ελλάδα δεν παραδόθηκε ποτέ και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι», δήλωσε ο κ. Κουτσός και ευχαρίστησε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη γιορτή, που διοργάνωσαν από την οποία, όπως σημείωσε, «αναδείχθηκαν τα γεγονότα του ‘40 και η πατριωτικές νίκες». Ο ίδιος ευχήθηκε υγεία, αγάπη και ειρήνη.

Οι μαθητές με τραγούδια, αφηγήσεις, βίντεο ανέδειξαν τους αγώνες της τοπικής ένωσης για την ελευθερία της πατρίδας. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «έπεσαν» 153 άτομα από τον Νομό Μαγνησίας και επιπλέον 283 στον εμφύλιο πόλεμο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. «Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο, με βάση την ιστορία αυτού του σχολείου και του επιπέδου των καθηγητών του. Η γιορτή ήταν ένα σπουδαίο μάθημα ιστορίας. Εγινε μία ολιστική και ψύχραιμη παρουσίαση των γεγονότων της ιστορίας, όπως θα έπρεπε να διδάσκεται. Να κλείνετε στην καρδιά την Ελλάδα», είπε απευθυνόμενος προς τη σχολική κοινότητα ο κ. Μπουκώρος.

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 20 μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Βέρα Βασαρδάνη, Αλεξάνδρα Νταφοπούλου, Μαρίτα Μπαμπαλίκη και Αθανασία Γκόγκα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου