ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο οι δύο από τις τρεις σημαντικότερες πολεμικές βιομηχανίες το 1940

στον-βόλο-οι-δύο-από-τις-τρεις-σημαντικ-327182

Στον Βόλο λειτούργησαν δύο από τις τρεις σημαντικότερες ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες, ο ρόλος των οποίων ήταν καταλυτικός στην επιτυχία του στρατού το 1940 στο μέτωπο του πολέμου. Τα εργοστάσια του Γκλαβάνη και του Σταματόπουλου, που λειτούργησαν στην πόλη και το εργοστάσιο Μποδοσάκη στην Αθήνα ήταν οι τρεις βασικοί προμηθευτές του ελληνικού στρατού, τη δυναμικότητα των οποίων υπογραμμίζει το ίδιο το ΓΕΣ σε έγγραφό του προς την τότε Κυβέρνηση από την οποία ζητεί να τις πριμοδοτήσει.

Αγνωστες πτυχές του πολέμου του ’40 αποκάλυψε ο διδάσκων του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Τζαφλέρης στην ομιλία που έδωσε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» στο πλαίσιο της πανηγυρικής εκδήλωσης των πρυτανικών αρχών για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Οπως ανέφερε ο κ. Τζαφλέρης συνήθως στις επετειακές εκδηλώσεις «φωτίζεται» η δράση του στρατού στο μέτωπο και λιγότερο τα μετόπισθεν και η πολεμική βιομηχανία, της οποίας ο ρόλος ήταν καταλυτικός στην έκβαση του πολέμου. Σύμφωνα με τον διδάσκοντα του ΙΑΚΑ ο Βόλος ήταν κάποτε μία «σφηκοφωλιά» παραγωγής ντιζελομηχανών, με εξαγωγές στο εξωτερικό. Μάλιστα όπως τόνισε η σιδηροβιομηχανία είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί τον βασικό τροφοδότη όλης της υπόλοιπης βιομηχανίας με μέσα παραγωγής.

Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Στέφανος Παρασκευόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενους προς τους νέους αναφέρθηκε στα σύγχρονα μηνύματα που περικλείει το μεγάλο «όχι» των Ελλήνων του ’40. «Πρόκειται για ένα μεγάλο «ναι» στην εθνική κυριαρχία και στην εκπαίδευση και ένα μεγάλο «όχι» στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον πόλεμο που είναι πλέον πολύ κοντά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εορτασμός

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα θα γιορταστεί και φέτος στον Βόλο το ηρωικό έπος του 1940. Οι επετειακές εκδηλώσεις, που γίνονται υπό τον συντονισμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στα σχολεία που διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις και στις 11 το πρωί στο Μνημείο Ηρώων θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους οδηγούς, φορείς και συλλόγους.

Ανήμερα της επετείου Δευτέρα 28 Οκτωβρίου θα τελεστεί στις 11 το πρωί η επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η καθιερωμένη παρέλαση προ των επισήμων στην παραλία της πόλης. Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα αποσταλούν.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου