ΤΟΠΙΚΑ

Σε ηλικία 8,5 ετών σηκώνει το… γάντι της ΝΑSΑ

σε-ηλικία-85-ετών-σηκώνει-το-γάντι-της-ν-333222

Ξεκίνησε χθες για πρώτη φορά στον Βόλο ο NASA Space Apps Challenge 2019, μέσω του οποίου αναζητούνται νέοι συνεργάτες

Η ΝΑSΑ πέταξε… το γάντι προσκαλώντας νέους να απαντήσουν σε προκλήσεις επιστημονικής φύσης και να παρουσιάσουν λύσεις σε προβλήματα τόσο στη Γη, όσο και στο διάστημα αναζητώντας ανάμεσά τους, τους νέους συνεργάτες της. Το… γάντι στον Βόλο σήκωσε μαθητής της γ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, ο Γιάννης Μπουρλής, ο οποίος μάλιστα θα προτείνει την κατασκευή ενός εργοστασίου στον Τιτάνα που θα εκμεταλλεύεται το μεθάνιο του δορυφόρου και θα το χρησιμοποιεί η ΝΑSΑ ως καύσιμο για τις διαστημικές της αποστολές, κάνοντας οικονομία των φυσικών πόρων της Γης.

Χθες ξεκίνησε στον Βόλο και συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ο NASA Space Apps Challenge. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που γίνεται υπό την αιγίδα της ΝΑSΑ σε 200 πόλεις σε όλον τον κόσμο και διοργανώνεται για πρώτη φορά στον Βόλο. Οι συμμετέχοντες θα συστήσουν ομάδες και θα κληθούν να ανταποκριθούν στις διαστημικές κι όχι μόνο προκλήσεις πέντε γενικών κατηγοριών: Φεγγάρι, Ωκεανός, Ζωή στη Γη, Αστέρια, Κοντινοί και Μακρινοί Πλανήτες. Οι δύο νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό του Βόλου θα αναμετρηθούν με άλλες ομάδες από τις υπόλοιπες πόλεις του κόσμου, στοχεύοντας στα βραβεία της NASA μεταξύ των οποίων και ένα ταξίδι στις εγκαταστάσεις της για τη γνωριμία του μαγικού κόσμου του διαστήματος.

Στον Βόλο το ενδιαφέρον έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Συμμετέχουν 120 άτομα με στόχο να δώσουν λύσεις σε προβλήματα του διαστήματος και να κερδίσουν τα έπαθλα του κρατικού αμερικανικού οργανισμού που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ανάμεσά τους ο Γιάννης Μπουρλής, που είναι και ο μικρότερος συμμετέχων στον διαγωνισμό.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Γιάννης Μπουρλής, ανέφερε ότι ασχολήθηκε επί 1,5 χρόνο με τη ρομποτική στην ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που τον γοήτευσε. Μόλις έμαθε για τον διαγωνισμό αποφάσισε να πάρει μέρος.

Μάλιστα παρακολούθησε και την ομιλία που έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού την περασμένη Τρίτη για τον Αρη και τον Τιτάνα και μέσα από αυτή εμπνεύστηκε την ιδέα που θα ήθελε να δουλέψει: την κατασκευή εργοστασίου στον Τιτάνα για την εκμετάλλευση του μεθανίου προκειμένου να χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις διαστημικές αποστολές της ΝΑSΑ, για να μην εξαντλούνται πόροι της Γης.

Ο μικρός Βολιώτης χθες γνωρίστηκε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και ετοιμάζεται να ενταχθεί σε ομάδα για να απαντήσει στις προκλήσεις της ΝΑSΑ.

Πατέντα πρότζεκτ

Στόχος του Χρήστου Στραπάτσα να πατεντάρει πρότζεκτ, πάνω στο οποίο ήδη δουλεύει ως υποψήφιος επενδυτής

Ο διαγωνισμός που απευθύνεται σε όλους και σε όλες τις ηλικίες, προσέλκυσε και το ενδιαφέρον του Βολιώτη υποψηφίου επενδυτή Χρήστου Στραπάτσα ο οποίος θέλει μέσω του διαγωνισμού να πατεντάρει τμήμα του πρότζεκτ του συμμετέχοντας στην κατηγορία Ωκεανοί της Γης.

Αφορά στην κατασκευή αδιάβροχων αισθητήρων που μπορούν να τοποθετηθούν σε κλειστούς θαλάσσιους κόλπους και να δίνουν δεδομένου μέσα από το νερό σε real time: θερμοκρασία, αλατότητα, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα. «Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν εργαλείο τόσο για την επιστημονική κοινότητα σε επίπεδο ωκεανογραφίας, θαλασσίων ερευνών και υδατοκαλλιεργειών όσο και για ιχθυοκαλλιεργητές. Είναι τμήμα ενός μεγάλου πρότζεκτ που επιχειρώ», σημείωσε ο κ. Στραπάτσας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου