ΤΟΠΙΚΑ

Το 2030 η πρώτη επανδρωμένη πτήση στον Αρη

το-2030-η-πρώτη-επανδρωμένη-πτήση-στον-αρη-337312

«Δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας», είπε ο δρ. Χρ. Ξενάκης σε ομιλία του στο πλαίσιο του 1st NASA Space Apps Challenge, που θα φιλοξενήσει ο Βόλος

Στις αρχές του 2030 η ΝΑSΑ σχεδιάζει την πρώτη επανδρωμένη πτήση στον Αρη με στόχο τον εποικισμό, που τοποθετείται χρονικά σε διάστημα 150 ίσως και 200 ετών από σήμερα. Παράλληλα, αρχές του 2030 αναμένεται να γίνει και η πρώτη μη επανδρωμένη πτήση στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου τον Τιτάνα, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση προβιοτική, όπως ήταν δηλαδή η Γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Στόχος είναι η ανίχνευση του Τιτάνα με ρομπότ για την εξερεύνηση δυνατοτήτων αποικισμού.

«Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρέπει να σκεφτόμαστε μπροστά και για τις επόμενες γενιές. Δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι το μέλλον. Σε αυτό ρόλο παίζει και η κλιματική αλλαγή, αλλά και γεγονότα όπως η πτώση αστεροειδούς ή μετεωρίτη ή ακόμη και πυρηνικός πόλεμος», δήλωσε ο δρ. φυσικής και μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Χρίστος Ξενάκης, στο πλαίσιο εκλαϊκευμένης ομιλίας που έδωσε για τον πλανήτη Αρη και τον δορυφόρο Τιτάνα.

Ο κ. Ξενάκης μίλησε για τη γεωλογία, την ατμόσφαιρα και τις δυνατότητες μελλοντικής αποίκησης του Αρη και του Τιτάνα, που βρίσκονται στα σχέδια της ΝΑSΑ. Μάλιστα ο Τιτάνας μπορεί να αποτελέσει τη βάση και για άλλες εξορμήσεις στο διάστημα στο μακρινό μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη μπορεί σήμερα ο παγωμένος Τιτάνας να φαντάζει αφιλόξενος, όταν όμως μετά από 3 – 4 δισεκατομμύρια χρόνια μεγαλώσει ο Ηλιος και «καταπιεί» τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη και τον Αρη θα είναι ένα μέρος με ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της φιλοξενίας για πρώτη φορά στον Βόλο του NASA Space Apps Challenge 2019, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από μεθαύριο Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο κτίριο της Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για διαγωνισμό, που γίνεται υπό την αιγίδα της ΝΑSΑ σε 200 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Στον Βόλο ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής 120 άτομα ηλικίας από 13 έως άνω των 50 ετών με στόχο να δώσουν λύσεις σε προβλήματα του διαστήματος και να κερδίσουν τα έπαθλα του κρατικού αμερικανικού οργανισμού, που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου