ΤΟΠΙΚΑ

Καταστηματάρχες του Βόλου: «Μας οδηγούν στο λουκέτο»

καταστηματάρχες-του-βόλου-μας-οδηγο-337595

Στην προχθεσινή συνάντηση μελών του συλλόγου αποφασίστηκε να ζητηθεί πίστωση χρόνου και… χαλαρή εφαρμογή του νόμου

Η εφαρμογή του νέου πιο αυστηρού αντικαπνιστικού νόμου της κυβέρνησης, που τίθεται σε εφαρμογή εντός των ημερών με την έναρξη συστηματικών ελέγχων, ανάβει… φωτιές στον χώρο της εστίασης στη Μαγνησία. Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση των μελών του τοπικού Συλλόγου Εστίασης, με το 70% των καταστηματαρχών να αντιδρά στον Νόμο, που όπως καταγγέλλουν θα τους οδηγήσει σε μαζικά λουκέτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Στέφανο Στεφάνου η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει εγείρει αντιδράσεις από το 70% και πλέον των καταστημάτων. «Υπάρχουν ενστάσεις κυρίως από τα καταστήματα που λειτουργούν μετά τις 10 το βράδυ, σερβίροντας ποτό. Οι πελάτες μας είναι καπνιστές. Αν τους πούμε δεν καπνίζετε ουσιαστικά τους διώχνουμε», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Μεταφέροντας τις αγωνίες του κλάδου, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι ήδη πολλά μαγαζιά με δυσκολία αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. «Είμαστε σε δεινή θέση. Χρειαζόμαστε μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Οσο λαμβάνονται μέτρα που δεν βοηθούν στη λειτουργία των καταστημάτων οδηγούμαστε με πιο γρήγορο ρυθμό στο λουκέτο», υποστήριξε.

Ενστάσεις υπάρχουν και για την αυστηροποίηση του νόμου. «Πλέον δεν επιτρέπεται ούτε στους εξωτερικούς χώρους αν δεν είναι ανοιχτοί από τουλάχιστον δύο πλευρές. Τι να κάνουμε, να κλείσουμε; Κανείς όμως απ’ όσους νομοθετούν δεν ζορίστηκε να πληρώσει και να λειτουργήσει μία επιχείρηση», είπε.

Οι καταστηματάρχες της Μαγνησίας θα ζητήσουν επιείκεια στην εφαρμογή του νόμου. «Οταν ξεκινούν οι έλεγχοι γίνονται μαζικά, πέφτουν τα πρώτα εξοντωτικά πρόστιμα και μετά τα μέτρα ατονούν και τελικώς δεν εφαρμόζεται ποτέ. Αυτό που ζητάμε είναι να μη βγουν για να… πιουν αίμα. Να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε χώρους καπνιστών ή να λειτουργήσουμε όσοι το επιθυμούν ως λέσχες καπνιστών. Το πρώτο διάστημα των ελέγχων να περιοριστεί σε συστάσεις. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης για εμάς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της εστίασης.

Πανελλαδική λύση για τη GEA

Εντός των επόμενων ημερών εκπρόσωποι του συλλόγου θα έχουν συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα της GEA προκειμένου να δοθεί λύση σε κεντρικό επίπεδο στο πρόβλημα των υψηλών χρεώσεων που υφίστανται οι επιχειρήσεις και που καλούνται να πληρώσουν «μπιλιετάκια» μιας δεκαετίας. «Στην ίδια συνάντηση θα θέσουμε και το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου προκειμένου να υπάρξει πιο χαλαρή εφαρμογή του για τα καταστήματα εστίασης», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου