ΤΟΠΙΚΑ

Λιγότεροι από 1 στους 3 οι καπνιστές

λιγότεροι-από-1-στους-3-οι-καπνιστές-341823

Απαίτηση του 95% του πληθυσμού να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος – Στον Βόλο φέτος οι Ημέρες Πνευμονολογίας

Σε ποσοστά κάτω από 30% περιορίζεται πλέον ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα και στη Θεσσαλία σύμφωνα με έρευνες της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οπως ανέφερε ο διευθυντής της κλινικής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης λιγότεροι από έναν στους τρεις είναι οι καπνιστές, ενώ ποσοστό που αγγίζει το 95% απαιτεί την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, η εφαρμογή ακόμη και του ισχύοντος αποτελεί ζητούμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη και με έρευνες της κλινικής, ο κόσμος είναι ενημερωμένος στο 100% για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και μάλιστα πάνω από το 70% του πληθυσμού δεν καπνίζει. Βάσει των ίδιων ερευνών το 95% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και μάλιστα πάνω από το 75% των σημερινών καπνιστών επιθυμεί την απαγόρευση του καπνίσματος θεωρώντας το ως μία καλή ευκαιρία για να κόψουν το κάπνισμα.

«Οι πολίτες είναι ενημερωμένοι πλέον. Εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε είναι στην εφαρμογή του νόμου. Να πειστούν οι αστυνομικοί, αλλά και οι καταστηματάρχες εστίασης να δεσμευτούν μεταξύ τους για να σβήσουν τα τσιγάρα στα μαγαζιά τους. Αν και τώρα δεν εφαρμοστεί ο νόμος, που μπήκε μπροστά ο πρωθυπουργός και το έκανε προεκλογική σημαία του, θα είναι μία ήττα και θα πηγαίνουμε όλο και πιο πίσω», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 90% των περιστατικών που δέχεται η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ετησίως σχετίζονται με το κάπνισμα. Πρόκειται για περιστατικά ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, ΧΑΠ και λοιμώξεις αλλά και περιστατικά ασθενών με άσθμα που επιτείνεται εξαιτίας του καπνίσματος.

20 χρόνια Ημέρες Πνευμονολογίας

Η έναρξη ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και η αυστηροποίησή του, έρχονται να συμπέσουν με τη διοργάνωση στον Βόλου του ετήσιου πανελληνίου συνεδρίου Ημέρες Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Το συνέδριο διεξάγεται από την Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική και την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Στο συνέδριο που αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα καθώς σε αυτόν θα συμμετέχουν περί τους 600 συνέδρους απ’ όλη την Ελλάδα, θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της πνευμονολογίας κι θα συζητηθούν περιπτώσεις ασθενών που απασχόλησαν την επιστημονική κοινότητα.

Φέτος όμως υπάρχει και ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Πνευμονολογική Κλινική που γιορτάζει τα 20 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης διοργάνωσης των «Ημερών Πνευμονολογίας» και τα γιορτάζει με την παρουσίαση του έργου της από όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο ερευνητικό έργο της κλινικής εντάσσονται περί τις 10.000 μελέτες ύπνου, χιλιάδες σπιρομετρήσεις και βρογχοσκοπήσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου