ΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη σε 180 φοιτητές με αναπηρία μέσω της «Πρόσβασης»

στήριξη-σε-180-φοιτητές-με-αναπηρία-μέσω-346829

Πρόσκληση εγγραφής σε φοιτητές, που χρήζουν βοήθειας ή θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία

Ιση ευκαιρία για σπουδές στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χάρη στην υπηρεσία «Πρόσβαση» έχουν περί τους 180 φοιτητές με αναπηρίες. Πρόκειται για φοιτητές με κινητικά προβλήματα ή αντίστοιχα ακοής και όρασης, ακόμη και με μαθησιακές δυσκολίες ή γνωστικές δυσλειτουργίες, οι οποίοι αν δεν υπήρχε η δομή ίσως να μην μπορούσαν καν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο πλαίσιο των σπουδών τους.

Η δομή, που λειτουργεί επί εννέα σχεδόν χρόνια, έχει ως στόχο να ενημερώνει και να υποστηρίζει τους φοιτητές με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και επίσης να ενημερώνει και να υποστηρίζει τους διδάσκοντες, που έχουν φοιτητές με αναπηρίες.

Κατά το περσινό ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019 στη δομή είχαν εγγραφεί 180 φοιτητές με αναπηρίες, που στηρίχθηκαν από τις δράσεις της. Πάνω από το 50% των περιπτώσεων των φοιτητών αφορούσε σε ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, το 9% σε κινητικές αναπηρίες, το 8% σε χρόνια προβλήματα υγείας, το 5% σε πολλαπλές αναπηρίες, το 3% σε διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Στο πλαίσιο της δομής, συμφοιτητές των ατόμων με κάποιου είδους αναπηρία αναλαμβάνουν εθελοντικά την υποστήριξή τους, είτε παρέχοντάς τους βοήθεια στις μετακινήσεις τους, είτε στην παρακολούθηση των μαθημάτων και στην προετοιμασία τους στις εξετάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Βοήθεια δίνεται και στους διδάσκοντες που έχουν φοιτητές με αναπηρία, στους οποίους παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες.

Οπως αναφέρεται και στα φύλλα αξιολόγησης που στο τέλος κάθε εξαμήνου συμπληρώνουν οι ίδιοι οι ωφελούμενοι, αλλά και οι φοιτητές που τους βοηθούν εθελοντικά, εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα, ένας κωφός φοιτητής δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το μάθημα, από τη στιγμή που δεν θα είχε στο πλευρό του διερμηνέα ή ένας φοιτητής με κινητικά προβλήματα δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει παράπλευρες δραστηριότητες αν δεν είχε τον οδηγό του.

Από την έναρξη λειτουργίας της δομής έχουν γίνει προσαρμογές στους εσωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο οδηγός τυφλών, που έχει δημιουργηθεί στο κτίριο «Παπαστράτος», για φοιτητές με προβλήματα όρασης, αλλά και τα κουμπιά στο ασανσέρ του κεντρικού κτιρίου με ενδείξεις Braille.

Με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς πριν από λίγες ημέρες, από τη δομή απευθύνεται κάλεσμα εγγραφής τόσο για φοιτητές που έχουν κάποια αναπηρία, όσο και για φοιτητές που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν σε εθελοντικό επίπεδο. Πληροφορίες και εγγραφές στο http://prosvasi.uth.gr και στο 2421074345 καθημερινά 09:00 – 15:00.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου