Ο τρόπος κάνει τη διαφορά

ο-τρόπος-κάνει-τη-διαφορά-348553

Της Ελένης Χάνου

Στάση στον Βόλο για δύο εβδομάδες κάνει το κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης. Λεωφορείο, στο οποίο μπορούν οι επισκέπτες να λαμβάνουν ερεθίσματα για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως για τη σημασία της ανακύκλωσης.

Ομάδα στόχος είναι οι μαθητές των σχολείων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους. Οι μαθητές, που θα είναι οι αυριανοί συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Όμως, το λεωφορείο θα πρέπει να επισκεφθούν όλοι για να ενημερωθούν κυρίως για το πώς ανακυκλώνουμε σωστά.

Ο Βόλος, παρά το μικρό ποσοστό ανακύκλωσης, θεωρείται μία από τις καλύτερες πόλεις στην Ελλάδα στον τομέα και μάλιστα στο παρελθόν έχει βραβευτεί σχετικά. Απέχει, ωστόσο, κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανακύκλωσης.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι πολίτες δεν ανακυκλώνουν. Το θέμα είναι ανακυκλώνουν σωστά; Πολλές φορές πολίτες διαμαρτύρονται στα ΜΜΕ ότι ανακυκλώνουν «τζάμπα», γιατί ο Δήμος περνά με απορριμματοφόρα, που μαζεύει τα σκουπίδια και αδειάζει και κάδους ανακύκλωσης.

Και αυτό όντως συμβαίνει. Πότε; Οταν μέσα στα ανακυκλώσιμα υλικά υπάρχουν οργανικά απόβλητα. Δεν είναι μόνο πολίτες, που ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανακύκλωση και πάνε και εναποθέτουν τα σκουπίδια τους στους μπλε κάδους αχρηστεύοντας όλο το ανακυκλώσιμο φορτίο.

Είναι και οι δημότες, που ανακυκλώνουν, αλλά όχι… με επιμέλεια. Για παράδειγμα, να ανακυκλώσεις το κεσεδάκι από το γιαούρτι χωρίς προηγουμένως να έχεις φροντίσει να το ξεπλύνεις, ώστε να απαλλαγεί από τα οργανικά υπολείμματα, δεν συνιστά ανακύκλωση. Αντιθέτως, τα υγρά υπολείμματα θα καταστρέψουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στον μπλε κάδο.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα πρέπει να φθάνουν στους μπλε κάδους καθαρά. Αυτό σημαίνει ανακύκλωση. Ισως αυτός είναι ο λόγος για τα μικρά ποσοστά ανακύκλωσης υλικών στη χώρα. Βλέπουμε τους μπλε κάδους να γεμίζουν, αλλά τα ποσοστά να είναι καθηλωμένα πολύ κάτω από το 50%. Η πρόθεση υπάρχει, αλλά το αποτέλεσμα δεν επαρκεί.

Χρειάζεται, λοιπόν, εκπαίδευση όλων στο πώς ανακυκλώνουμε σωστά για να γίνει το επόμενο βήμα στην υπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου