Κι όμως μπορεί να συμβεί και σε μένα

κι-όμως-μπορεί-να-συμβεί-και-σε-μένα-356218

Της Ελένης Χάνου

Στο σχολικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, στο συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου όπου μαθητής λιποθύμησε μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών, το «παρών» έδωσαν πάρα πολλοί γονείς. Το συμβάν έθεσε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού εκπαιδευτικούς και οικογένειες και όλοι έσπευσαν να ενημερωθούν τι συνέβη και πώς θα αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.

Κατόπιν… εορτής, όπως αποκάλυψε ψυχολόγος, που παρέστη στο σχολικό συμβούλιο και η οποία ένα χρόνο νωρίτερα σε εκδήλωση ενημέρωσης γονέων για τη μάστιγα των ναρκωτικών είδε να προσέρχονται μόλις τέσσερις γονείς!

Το πρόσφατο περιστατικό στο σχολείο, που επανέφερε στο προσκήνιο πρόβλημα υπαρκτό και γνωστό, ήρθε να αποκαλύψει και μια ολόκληρη νοοτροπία. Νοοτροπία εφησυχασμού ότι «αυτό δεν θα συμβεί σε μένα».

Με βάση αυτή τη νοοτροπία, λιγοστοί είναι οι γονείς που συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκδηλώσεις γύρω από τα ναρκωτικά για να μπορούν να «διαβάζουν» έγκαιρα τα σημάδια και να επεμβαίνουν προλαμβάνοντας, πριν να είναι αργά.

Στο σχολείο οι μαθητές πηγαίνουν για να μάθουν γράμματα και όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες, τα σχολεία στελεχώνονται από καθηγητές, που διδάσκουν την επιστήμη τους στους μαθητές, που δεν έχουν γνώσεις εξειδικευμένες για τον εντοπισμό και την έγκαιρη παρέμβαση σε παρόμοια περιστατικά.

Οχι ότι πλέον δεν οφείλουν να επιμορφώνονται για την αντιμετώπιση παρόμοιων κινδύνων, από τη στιγμή που πέρα από επιστήμονες είναι και παιδαγωγοί, αλλά το πρώτο κάστρο θεωρείται πάντα η οικογένεια. Η οικογένεια οφείλει να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας των παιδιών, που σε τρυφερές ηλικίες μπορούν εύκολα να παρασυρθούν.

Στην οικογένεια επικεντρώνονται πλέον οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και τα σεμινάρια γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών, μετά το πρόσφατο κρούσμα.

Ας ελπίσουμε όταν θα ξεκινήσει ο κύκλος ενημερώσεων οι αίθουσες, όπου θα φιλοξενηθούν ειδικοί για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, να μην είναι απογοητευτικά άδειες. Να κατακλυστούν από συνειδητοποιημένους γονείς, που αναγνωρίζουν ότι όταν το πρόβλημα χτυπά την πόρτα του διπλανού, δεν αργεί να φθάσει και στη δική σου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου