ΤΟΠΙΚΑ

Αλλεπάλληλα κρούσματα ναρκωτικών σε σχολεία της Μαγνησίας

αλλεπάλληλα-κρούσματα-ναρκωτικών-σε-364446

Εκτακτο σχολικό συμβούλιο σήμερα Δευτέρα στο σχολικό συγκρότημα, που λιποθύμησε μαθητής μετά τη χρήση ναρκωτικής ουσίας

Εκτακτο σχολικό συμβούλιο συγκαλείται σήμερα Δευτέρα στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου του Βόλου, στο οποίο μαθητής εντοπίστηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στις τουαλέτες μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών, που φέρεται να πέρασε εν ώρα λειτουργίας του σχολείου εξωσχολικός. Το περιστατικό, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα και αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, έχει σημάνει νέο συναγερμό στη σχολική κοινότητα κι όχι μόνο για τη μάστιγα των ναρκωτικών, που απειλεί τα σχολεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν είναι όμως το μοναδικό, καθώς και στο κοντινό παρελθόν έχουν απασχολήσει τα σχολεία παρόμοια περιστατικά, ενώ αστυνομικοί περιπολούν σε καθημερινή βάση έξω από τα σχολεία σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών, να ανιχνεύσουν ύποπτη δραστηριότητα και να εντοπίσουν δράστες που βγαίνουν προς άγρα πελατών έξω και μέσα στα σχολικά κτίρια.

Για το περιστατικό της Δευτέρας έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητής εξέτασης από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ισως πρόκειται για το πρώτο περιστατικό λιποθυμίας μαθητή μετά από χρήση μαθητών μέσα στο σχολείο. Όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ο μαθητής εντοπίστηκε από την επιστάτρια την ώρα του μαθήματος στις σχολικές τουαλέτες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Ζαλιζόταν και έκανε εμετό ενώ κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο Νοσοκομείο. Ο καθηγητής στον οποίο ανατέθηκε η ΕΔΕ θα λάβει την έγγραφη διαταγή αύριο και έχει ένα μήνα στη διάθεσή του για να παραδώσει το πόρισμα της έρευνάς του.

Αλλεπάλληλα κρούσματα

Τα κρούσματα είναι όμως αλλεπάλληλα στα σχολεία. Αρκετά περιστατικά έχουν καταγραφτεί και έχουν έρθει σε γνώση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την τελευταία τουλάχιστον πενταετία.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση σε συγκρότημα της Ν. Ιωνίας όταν εξωσχολικός εντοπίστηκε στο «σχολικό καπνιστήριο» να κάνει παρέα με μαθητές του σχολείου, καπνίζοντας τσιγάρο με άγνωστο περιεχόμενο. Τότε μάλιστα ο διευθυντής του σχολείου αναγκάστηκε να τον απειλήσει ότι θα καλέσει αστυνομία για να απομακρυνθεί ο νεαρός από το προαύλιο.

Προ πενταετίας σε κεντρικό επαγγελματικό λύκειο πρώην μαθητής γνωστός για την εμπλοκή του σε υποθέσεις ναρκωτικών, είχε μπει στο σχολικό προαύλιο και επιχείρησε να έρθει σε επαφή με μαθητές. Ο εφημερεύων καθηγητής και ο υποδιευθυντής που αντιλήφθηκαν την παρουσία του επιχείρησαν να τον απομακρύνουν, όταν ο παραβατικός νέος δεν δίστασε να επιτεθεί στον δεύτερο δαγκώνοντάς τον στο αφτί! Μάλιστα ο υποδιευθυντής είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Σε άλλο σχολικό συγκρότημα, ομάδα έξι μαθητών είχε εντοπιστεί από εκπαιδευτικούς να καπνίζουν χασίς στο προαύλιο την ώρα του διαλείμματος. Ο διευθυντής τους είχε καλέσει και οι μαθητές αποκάλυψαν ότι προμηθεύτηκαν τις ναρκωτικές ουσίες από παλιό μαθητή του σχολείου ο οποίος τους πλησίασε ενώ εκείνοι κάπνιζαν και τους πρότεινε να τους δώσει «κάτι που είναι για άντρες». Στη συνέχεια άρχισε να τους ενοχλεί ζητώντας από τον καθένα 10 ευρώ για κάθε τσιγαριλίκι που τους προμήθευσε.

Εχει καταγραφτεί μέχρι και σύλληψη μαθητή για χρήση ναρκωτικών μέσα στο σχολείο. Η σύλληψη είχε γίνει σε ώρα εκτός σχολικού ωραρίου κι ενώ ο μαθητής παρέμενε στο κτίριο.

Σε άλλη περίπτωση μαθήτρια φαίνεται να πήγαινε στο σχολείο μόνο και μόνο για να κάνει χρήση. Πήγαινε στην τουαλέτα και επέστρεφε στην τάξη για να… κοιμηθεί στην ώρα του μαθήματος.

Αλλά και σε χωριό της ευρύτερης περιοχής έχει καταγραφτεί περιστατικό παλιού μαθητή ο οποίος ενοχλούσε μικρότερους ηλικιακά μαθητές όχι μόνο μέσα στο σχολείο αλλά ακόμη και στα λεωφορεία που χρησιμοποιούσαν για να μετακινηθούν.

«Βαποράκια» παρουσιάζονται σαν μαθητές

Τα «βαποράκια» στα σχολεία παρουσιάζονται συνήθως σαν μαθητές. Εγγράφονται στα σχολεία μόνο και μόνο σε αναζήτηση πελατείας. Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί κύκλοι πρόκειται για άτομα συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας που δεν δίνουν κανένα δικαίωμα με τη συμπεριφορά τους στον σύλλογο διδασκόντων προκειμένου να εισηγηθεί την απομάκρυνσή τους από το σχολείο. Παρακολουθούν τυπικά τα μαθήματα για να μην κόβονται από απουσίες και πλησιάζουν τους μαθητές με τους οποίους αναπτύσσουν οικειότητα. Εκμεταλλεύονται στιγμές που οι καθηγητές δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο, κατά την είσοδο στην τουαλέτα ή σε εκδρομές και επιχειρούν να τους «πασάρουν» ναρκωτικές ουσίες.

Δεν είναι όμως μόνο οι «μαθητές». Αγρα πελατών γίνεται και έξω από τα σχολεία πριν χτυπήσει το κουδούνι. Αυτό παρατηρείται κυρίως στα Λύκεια. Κάποιοι μαθητές πηγαίνουν νωρίτερα για να βρουν τους συμμαθητές τους και να κάνουν ένα τσιγάρο πριν μπουν στο σχολείο. Εκεί βρίσκουν την ευκαιρία να τους πλησιάσουν εξωσχολικοί και να τους προτείνουν να δοκιμάσουν κάτι πιο… «in».

Εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι πολλές φορές τα σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα με μαθητές μπλεγμένους με ναρκωτικά που αλλάζουν σχολεία ζητώντας μετεγγραφή κάθε φορά που η «πελατεία» τους εξαντλείται. Είναι τότε που ηχεί συναγερμός μεταξύ συλλόγων διδασκόντων.

Γόνοι επιφανών οικογενειών

Δράστες και θύματα φαίνεται να έχουν στην πλειονότητά τους ένα κοινό γνώρισμα, όπως τουλάχιστον καταδεικνύει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και μάλιστα για παιδιά επιφανών γονέων, που όμως είναι παραμελημένα.

«Το πρώτο και ίσως το μοναδικό κάστρο που πρέπει να αντέξει είναι η οικογένεια. Δεν είναι σημαντική η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ή μία ακόμη επαγγελματική επιτυχία όταν το παιδί μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παραμελείται από τον γονιό. Πρέπει να κληροδοτήσουμε στην κοινωνία παιδιά με αρχές που με τη σειρά τους θα παλέψουν για το κοινωνικό όφελος. Και οι γονείς οφείλουν να δίνουν διεξόδους στα παιδιά τους μέσα από αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες ή ό,τι άλλο ενδιαφέρον για την προσωπικότητα του κάθε παιδιού», σημειώνει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Ο ίδιος θέτει επίσης και ζήτημα προτύπων τόσο μέσα από την ίδια την οικογένεια όσο και από τα media. «Οι γενιές έχουν αλλάξει. Οι γονείς δεν είναι της δεκαετίας του ’50. Και μπορεί και οι ίδιοι να έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, θεωρώντας ότι ένα τσιγαριλίκι δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή. Από την άλλη υπάρχουν τα media που προβάλλουν συγκεκριμένο life style δημιουργώντας λάθος πρότυπα στους νέους», προσθέτει.

Το θεσμικό πλαίσιο «δένει χέρια»

Στην πλειονότητά τους οι δράστες είναι γνωστοί στις εκπαιδευτικές κοινότητες. Πρόκειται για μαθητές που βρίσκονται στο… μικροσκόπιο για την παραβατική τους δράση.

«Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων είναι πολύ αυστηρό ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Αυτό φαίνεται να εκμεταλλεύονται άτομα με παραβατική συμπεριφορά που διεισδύουν μέσα στα σχολεία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι κανένα σχολείο δεν μπορεί να αρνηθεί την εγγραφή ενός μαθητή. Είμαστε αναγκασμένοι να δεχόμαστε κάθε εγγραφή έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι χάνουμε τον ύπνο μας από την αγωνία για την προστασία των μαθητών μας», σημειώνει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Σωκράτης Σαβελίδης.

Ακόμη και στην καθημερινή πρακτική δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται. «Βλέπεις έναν μαθητή να επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα. Καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει και προσπαθείς να τον αποτρέψεις. Όταν όμως απαγορεύεις να πάει στην τουαλέτα, όπως έχει γίνει, μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με καταγγελία γονέα σε βάρος σου», προσθέτει ο ίδιος.

Σκανκ το νέο ναρκωτικό που θερίζει στα σχολεία

«Βαποράκι» αποκαλύπτει ότι έβγαλε 1.000 ευρώ σε μία ημέρα

Το περιστατικό που καταγράφτηκε σε σχολείο του Βόλου την περασμένη Δευτέρα συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση ερευνών από κεντρικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

Μόλις τρεις ημέρες πριν, ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 αναφερόταν στη νέα ναρκωτική ουσία που «θερίζει» τα σχολεία. Πρόκειται για το σκανκ, μία ποικιλία κάνναβης ενισχυμένης τοξικά που είναι τέσσερις φορές πιο επικίνδυνη και πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 1 στους 4 μαθητές δηλώνει ότι έχει εύκολη πρόσβαση σε απαγορευμένες ουσίες και ότι το 10% έχει δοκιμάσει ναρκωτικά. Μάλιστα το ηλικιακό όριο έχει «πέσει» στα 13 χρόνια.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star μίλησε 14χρονος dealer που αποκάλυψε ότι μέσα σε μία ημέρα είχε βγάλει 1.000 ευρώ ενώ ένας καλός μήνας μπορεί να αποδώσει από 8.000 έως και 10.000 ευρώ. Το κύκλωμα που στρατολογεί ανηλίκους για να έχουν εύκολη πρόσβαση στα σχολεία καρπώνεται περίπου τα μισά χρήματα και τα υπόλοιπα κρατά το «βαποράκι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου