Τα παρεξηγημένα προσωπικά δεδομένα

τα-παρεξηγημένα-προσωπικά-δεδομένα-364475

Της Ελένης Χάνου

Αίσθηση και εύλογη ανησυχία έχει προκαλέσει η περίπτωση μαθητή Γυμνασίου του Βόλου, που βρέθηκε ημιλιπόθυμος στις σχολικές τουαλέτες μετά από χρήση ναρκωτικής ουσίας. Το συμβάν καταγράφηκε, όπως ανέδειξε το ρεπορτάζ, εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, μέσα στο οποίο παρείσφρησε παλιός μαθητής και πέρασε τα ναρκωτικά. Ο μαθητής διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς παρουσίαζε ζάλη και έκανε εμετό.

Τέτοιας έκτασης περιστατικό ίσως είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε σχολείο του Βόλου και μάλιστα σε Γυμνάσιο. Πρόκειται για πολύ σοβαρό συμβάν, που πρέπει να σημάνει συναγερμό για τη μάστιγα των ναρκωτικών, που απειλεί τη νεολαία ακόμη και μέσα στο σχολείο.

Το περίεργο είναι, όμως, ότι για το περιστατικό επιβλήθηκε… ομερτά. Ο διευθυντής του σχολείου επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, μιλώντας για μία απλή ζάλη και επικαλούμενος… «προσωπικά δεδομένα». Ακόμη και η ίδια η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ενημερώθηκε παρεμπιπτόντως τρεις ημέρες αργότερα.

Ο νόμος περί προστασίας προσωπικών δεδομένων φαίνεται να έχει γίνει η εύκολη δικαιολογία, όταν κάποιος δεν επιθυμεί να μιλήσει για τους δικούς του λόγους. Κανείς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε σχολική μονάδα, κανείς δεν φωτογράφισε τον μαθητή θύμα, κανείς δεν θέλησε να βλάψει την υστεροφημία ενός σχολείου, που ορισμένοι πιστεύουν ότι θίγεται, όταν καταγράφεται παρόμοιο περιστατικό.

Για ποια προσωπικά δεδομένα μιλά κάποιος, όταν τα ναρκωτικά απειλούν σήμερα το ένα παιδί, αύριο το άλλο, μεθαύριο όλο το σχολείο; Το πρόβλημα και οι διαστάσεις του επιχειρείται να αναδειχθούν και να αφυπνιστούν κυρίως οι γονείς για την προστασία και τη σωστή καθοδήγησή των παιδιών τους.

Οσο η σκόνη μπαίνει κάτω από το χαλί, όσο ισχύουν θεωρίες περί ενός ατυχούς περιστατικού, όσο επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στις απειλές, αντί να τις αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο, επειδή μας φοβίζουν, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται. Κάποια στιγμή θα χτυπήσει και την πόρτα μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου