ΤΟΠΙΚΑ

Επικεφαλής παγκόσμιας σύμπραξης το Π.Θ.

επικεφαλής-παγκόσμιας-σύμπραξης-το-π-371903

Θα μελετήσουν μεθόδους χωροχρονικής πρόβλεψης για να δώσουν λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που απειλεί παραγωγή και οικονομία

Επικεφαλής παγκόσμιας εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των εισβολέων μυγών των φρούτων, εχθρών της παγκόσμιας παραγωγής, που φέρνουν σε απόγνωση παραγωγούς και απειλούν ολόκληρες οικονομίες, τίθεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέλαβε επικεφαλής εταίρος του έργου FF-IPM προϋπολογισμού άνω των 6 εκατ. ευρώ και διάρκειας τεσσάρων ετών, μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί ηλεκτρονική αντιμετώπιση των εισβολέων μυγών των φρούτων με έμφαση στην πρόληψη και στην διαχείριση των πληθυσμών τους.

Στη σύμπραξη συμμετέχουν 21 φορείς και εργαστήρια απ’ όλον τον κόσμο και συγκεκριμένα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ν. Αφρική, το Ισραήλ και την Αυστραλία με συνολικά 60 επιστήμονες.

Χθες, στο ξενοδοχείο Ξενία Πορταριάς πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, με τη διοργάνωση ημερίδας ανοιχτής προς το κοινό για το πρόβλημα που συνιστούν οι μύγες εισβολείς των φρούτων. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα παγκόσμιο με πολλές προεκτάσεις στην ίδια την παραγωγή, στην οικονομία και στις εξαγωγές», σχολίασε ο καθηγητής εφαρμοσμένης εντομολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Π.Θ. Νίκος Παπαδόπουλος. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι παραδείγματα που ανέφεραν εκπρόσωποι της Βαλένθια και των ΗΠΑ. Στη Βαλένθια για παράδειγμα δαπανώνται ετησίως 8 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση ενός μόνο εντόμου και στις ΗΠΑ αν διαπιστωθεί μύγα στις καλλιέργειες η εξάλειψή του μπορεί να στοιχίσει ακόμη και 100 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο το έργο θα μελετήσει τρία είδη μυγών των φρούτων που προκαλούν σημαντικές απώλειες στην παραγωγή και εμπορία νωπών φρούτων παγκοσμίως. Πρόκειται για τη μύγα της Μεσογείου που απειλεί τα τελευταία έτη και τις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης καθώς και για την «ανατολική» μύγα και τη μύγα του ροδάκινου που αποτελούν σημαντικά είδη εισβολείς και επικείμενη απειλή για τις καλλιέργειες οπωροφόρων στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος τα συγκεκριμένα έντομα αφήνουν αυγά στη σάρκα του καρπού με αποτέλεσμα να καθίστανται ακατάλληλα για κατανάλωση. Μάλιστα επειδή φθάνουν τη στιγμή της ωρίμανσης των φρούτων οι παραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ψεκασμούς διότι θα υπάρξουν χημικά υπολείμματα στους καρπούς.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αναπτύξουμε ηλεκτρονικά μοντέλα, μέσα από τα οποία θα αναλύουμε με GIS τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, θα προσδιορίζουμε το ρίσκο και την περιοχή και εκεί θα επεμβαίνουμε… χειρουργικά. Πρόκειται για χωροχρονικές προβλέψεις, ενώ το δεύτερο κομμάτι του έργου θα αφορά στην ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων προκειμένου να εντοπίζουμε τα έντομα εισβολείς σε φορτία φρούτων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του πληθυσμού τους» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι με τις μεθόδους αυτές θα περιοριστεί και η χρήση χημικών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου