Εξάρτηση από θέσεις εξουσίας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-16, 13:21:52
Εξάρτηση από θέσεις εξουσίας

Της Ελένης Χάνου

 

Το πρώτο σχολικό κουδούνι, που χτύπησε την περασμένη Τετάρτη, σήμανε την επιστροφή των μαθητών στα σχολικά προαύλια και την έναρξη των μαθημάτων.

Χιλιάδες μαθητές βρέθηκαν στις αυλές για τους καθιερωμένους Αγιασμούς και μαζί τους, εκτός από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, πολλοί εκπρόσωποι αρχών, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Διοίκηση, μέχρι και εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου.

Η παρουσία εκλεγμένων στους Αγιασμούς στα σχολεία είναι μία κίνηση συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική. Δείχνει τη στήριξη του δημοσίου σχολείου από τους φορείς της Πολιτείας, τόσο σε επίπεδο επάρκειας προσωπικού, όσο και σε επίπεδο υποδομών και παροχής των απαραίτητων για το ταξίδι των χιλιάδων μαθητών στον κόσμο της γνώσης.

Και είναι θεμιτό οι εκπρόσωποι της Πολιτείας να δίνουν το φυσικό «παρών» στα σχολικά προαύλια την πρώτη ημέρα των μαθημάτων και φυσικά υποχρέωσή τους να βρίσκονται δίπλα στις σχολικές οικογένειες για την κάλυψη αναγκών τους με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και με ίσους όρους.

Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλούνται για κάποιους, που πήραν θέσεις δίπλα από τους ιερείς στις τελετές Αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς στα κατά τόπους σχολεία μαζί με τους επίσημους προσκεκλημένους. Ανθρωποι χωρίς θεσμική ιδιότητα, εκπροσωπώντας μόνο τους εαυτούς τους, στριμώχνονταν για να βγουν στο προσκήνιο, να τους πιάσει το κλικ της φωτογραφικής μηχανής του φωτογράφου, που κάλυπτε επαγγελματικά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να δηλώσουν «παρών» για να τους δουν οι γονείς και είχαν την απαίτηση της προσφώνησης. Να ακουστεί το όνομά τους ότι είναι εκεί, άγνωστο με ποια ιδιότητα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κάποιοι, που δεν προσφωνήθηκαν, έφυγαν θιγμένοι και παρεξηγημένοι προκαλώντας σούσουρο στις σχολικές αυλές.

Δεν θα ήταν άσχημο αν οι ίδιοι πήγαιναν στους Αγιασμούς και με σεμνότητα και ταπεινότητα έδιναν το «παρών» στο πλευρό γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, χωρίς να φέρνουν σε δύσκολη θέση τους διευθυντές, που κατά τις προσφωνήσεις οφείλουν να τηρούν το πρωτόκολλο.

Προκάλεσε, όμως, αλγεινές εντυπώσεις και σχολιασμούς η νοοτροπία κάποιων, που δείχνει και την εξάρτησή τους ως έναν βαθμό από θέσεις εξουσίας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=