ΤΟΠΙΚΑ

Εχασαν το όφελος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες στις Ν. Παγασές

εχασαν-το-όφελος-της-μείωσης-του-ενφια-375275

Πέρυσι οι τιμές ζώνης είχαν εκτοξευτεί στα ύψη και φέτος η έκπτωση του φόρου εξανεμίστηκε

Η ανάρτηση προ ημερών των εκκαθαριστικών για την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που φέτος είναι μειωμένος έως και 30%, βρήκε τους ιδιοκτήτες ακινήτων των Νέων Παγασών να επιστρέφουν στα οικονομικά δεδομένα δύο ετών πριν και να «χάνουν» ουσιαστικά το όφελος της μείωσης του φόρου που είδαν αντίστοιχα άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό γιατί η περσινή αύξηση της τιμής ζώνης στην περιοχή που τους κατέστησε «πλούσιους» από τη μία στιγμή στην άλλη αύξησε έως και 200% τον ΕΝΦΙΑ, οπότε η όποια φετινή μείωση… εξανεμίστηκε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών, Κων. Βιδανόπουλο, το πρόβλημα αφορά σε τρεις περιοχές, στα Αϊβαλιώτικα όπου σε τμήμα της περιοχής η τιμή ζώνης αυξήθηκε πέρυσι από τα 700 στα 1.100 ευρώ, στις Νέες Παγασές όπου η τιμή ζώνης από τα 950 ευρώ ανήλθε στα 1.350 ευρώ, πήρε αύξηση 42,10% και στον οικισμό δημοσίων υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας- Σωρός Αγιος Στέφανος όπου η τιμή ζώνης ανέβηκε από τα 900 ευρώ στα 1.300 ευρώ, πήρε αύξηση δηλαδή 44,44%.

Όπως εξηγεί ο κ. Βιδανόπουλος η αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής ζώνης εκτόξευσε και τον ΕΝΦΙΑ και κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά έως και διπλάσια από αυτά που κατέβαλαν. Φέτος με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των Νέων Παγασών απλώς επέστρεψαν στο παλιό καθεστώς «χάνοντας» το όφελος που απολαμβάνουν άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Πριν από δύο χρόνια πλήρωνα ΕΝΦΙΑ 800 ευρώ. Με την αύξηση της τιμής ζώνης πέρυσι, κατέβαλα ποσό 1.200 ευρώ περίπου. Φέτος με τη μείωση καλούμαι να πληρώσω περί τα 800 ευρώ, αν δεν είχε γίνει όμως αυτή η αυθαίρετη αύξηση της τιμής ζώνης φέτος, με τις μειώσεις που έγιναν θα πλήρωνα από 600 – 650 ευρώ φόρο ακινήτου», εξηγεί επικαλούμενος το δικό του παράδειγμα ο κ. Βιδανόπουλος.

Με αφορμή την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών ο κ. Βιδανόπουλος θέτει ζήτημα για την αλλαγή της τιμής ζώνης που όπως ανέφερε ορίστηκε από μηχανικό εκτός Βόλου που δεν γνωρίζει την περιοχή. Κάνει μάλιστα λόγο για τραγικές περιπτώσεις λαθών. «Σπίτια ίδιων τ.μ., το ένα δίπλα από το άλλο, για το ένα η τιμή ζώνης είναι 900 ευρώ και για το άλλο 1.300 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με πρωτοβουλία του συλλόγου πρόκειται να έχουν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ζητήσουν νέο καθορισμό τιμή ζώνης που θα οδηγήσει σε αναίρεση του «χαρατσιού» όπως το χαρακτηρίζει από τον προϋπολογισμό του 2020.

Τέλος Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση

Από την ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων των εκκαθαριστικών με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ του 2019. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ φθάνει το 30% για τους μικροϊδιοκτήτες και τη μεσαία τάξη ενώ ανέρχεται σε 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αξίας.

Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και της τελευταίας στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.

Τα ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ, συγκριτικά με τον φόρο που καταβλήθηκε πέρυσι, είναι τα εξής:

30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ

27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ

25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ

20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ

10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα απολαύσουν βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου