ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέλαβε ευρωπαϊκό συνέδριο

το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-ανέλαβε-ευ-378481

Την υπεράσπιση της υποψηφιότητας ανέλαβε ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας – Μεγάλη επιτυχία του ιδρύματος, που θα προσελκύσει 2.500 συνέδρους

Μεγάλη επιτυχία καμαρώνει από προχθές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Ελσίνκι, όπου πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας, το «δίδυμο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Αθήνας κέρδισε την επόμενη διοργάνωση του συνεδρίου το 2023. Στην ψηφοφορία στην τελική φάση το Π.Θ. είχε να αντιμετωπίσει την υποψηφιότητα της Βιέννης και κατάφερε να επικρατήσει με 30 ψήφους υπέρ από το σύνολο των 45 και να φέρει τη μεγάλη διοργάνωση με περισσότερους από 2.500 συνέδρους απ’ όλον τον κόσμο στην Ελλάδα.

Την υποψηφιότητα υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και καθηγητής του Π.Θ., Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκανε λόγο για την ανάληψη μίας μεγάλης διοργάνωσης που θα προσφέρει σημαντική προβολή στο ίδιο το ίδρυμα αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία στους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην τοξικολογία να γνωρίσουν επιστήμονες παγκοσμίου κύρους και διευθυντές εργαστηρίων και εταιριών που μπορεί να γίνουν οι αυριανοί εργοδότες τους.

Η ανάληψη της διοργάνωσης ήταν μία προσπάθεια που ξεκίνησε από τον κ. Κουρέτα πριν από έξι χρόνια, όταν το 2013 ως αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχε προσελκύσει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Σχολείου Τοξικολογίας στον Βόλο. Τότε είχε γίνει ευρέως γνωστή η αλλαγή από το 2012 του ευρωπαϊκού κανονισμού για την αδειοδότηση των χημικών (από καλλυντικά έως βερνίκια) και η ανάγκη δημιουργίας τοξικολόγων που θα αναλάβουν τον έλεγχο των προϊόντων.

Από τότε ο κ. Κουρέτας συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην τοξικολογία, έγραψε το πρόγραμμα σπουδών που εγκρίθηκε στο Εδιμβούργο και τον Σεπτέμβριο του 2015 το πρόγραμμα υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές. Εκτοτε κάθε χρόνο, το πρόγραμμα επανεγκρίνεται από την ευρωπαϊκή επιτροπή, στην οποία το 2017 ο κ. Κουρέτας πρότεινε τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού συνεδρίου τοξικολογίας στην Ελλάδα.

Από το 2018 άρχισε να δουλεύει τον φάκελο της υποψηφιότητας που κέρδισε τη Βιέννη και για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Το κύριο μέρος του συνεδρίου θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Αθήνα, θα προηγηθεί όμως σε Βόλο και Λάρισα προσυνέδριο στο οποίο αναμένονται περισσότεροι από χίλιοι σύνεδροι- επιστήμονες παγκοσμίου κύρους. Συνολικά στο συνέδριο αναμένεται να συμμετέχουν περί τους 2.500 συνέδρους.

«Η φιλοξενία του συνεδρίου συνιστά μεγάλη προβολή για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος που θα έρθουν σε επαφή με 150 διευθυντές εργαστηρίων και 60 εταιρείες που είναι οι εν δυνάμει αυριανοί εργοδότες τους», τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Κουρέτας.

Η διοργάνωση του συνεδρίου συνιστά μια μεγάλη πρόκληση και η προετοιμασία του αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2020.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου