Φαύλος κύκλος

φαύλος-κύκλος-382588

Της Ελένης Χάνου

Σοβαρά τραυματίστηκε στη Ν. Ιωνία ταχυδρόμος, όταν δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο. Η διανομή της αλληλογραφίας έμεινε στη μέση, όταν ο άτυχος ταχυδρόμος έπεσε με το δίκυκλο υπηρεσιακό μοτοποδήλατο και θα παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας μέχρι να αναρρώσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα σχεδόν καθημερινά κρούσματα επίθεσης αδέσποτων σε διανομείς των ΕΛ.ΤΑ., που κάνουν μεροκάματο με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Προ μηνών με επίσημη επιστολή τους ταχυδρομικοί είχαν απειλήσει να σταματήσουν τη διανομή της αλληλογραφίας στις Νέες Παγασές ακριβώς λόγω των επιθέσεων αδέσποτων, που δέχονταν με κίνδυνο τραυματισμού τους.

Μπορεί υπηρεσιακώς να έχει καταγραφεί μονοψήφιος αριθμός εργατικών ατυχημάτων μετά από επίθεση από αδέσποτο κατά τη διάρκεια της διανομής, δεν αποδίδεται όμως η πραγματική εικόνα. Ο αριθμός των επιθέσεων είναι διπλάσιος και σίγουρα το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τον τρόπο, που υπέδειξε προχθές φιλόζωος προς τον άτυχο ταχυδρομικό, να έχει λίγο φαγητό μαζί του να πετά στα σκυλιά για να σταματούν την επίθεση.

Σε λίγο θα τους πουν μαζί με τους φακέλους της αλληλογραφίας να έχουν στην τσάντα τους και… κονσέρβες για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, επιδίδοντας την αλληλογραφία στους πολίτες.

Οι ταχυδρομικοί ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων. Ενα πρόβλημα που μοιάζει με… Λερναία Υδρα στην πόλη, καθώς παρά τις προσπάθειες δεν έχει αντιμετωπιστεί ριζικά, με αποτέλεσμα συχνά πυκνά να καταγράφονται κρούσματα επιθέσεων ιδίως σε δικυκλιστές.

Ο νόμος δεν επιτρέπει τον εγκλεισμό των ζώων σε καταφύγιο. Αδέσποτα που πιάνονται, στειρώνονται και στη συνέχεια αφήνονται ξανά ελεύθερα και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Ενας κύκλος που τροφοδοτείται από ασυνείδητους που πιστεύουν ότι τα ζωάκια είναι παιχνίδια, τα παίρνουν και μετά τα παρατούν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να ενισχύεται, αντί να μειώνεται. Δραστική λύση είναι η καταγραφή και το τσιπάρισμα όλων των δεσποζόμενων και ίσως σε λίγα χρόνια με την αυστηρή εφαρμογή των νόμων που υπάρχουν να δούμε το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται ριζικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου