ΤΟΠΙΚΑ

Δυσφορία για τις χαμηλές βάσεις στο Π.Θ.

δυσφορία-για-τις-χαμηλές-βάσεις-στο-π-θ-388968

Το «πρόβλημα» θα ανοίξει σε νέα συνεδρίαση του οργάνου – «Πέφτει» το επίπεδο, φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν

Δυσφορία επικρατεί μεταξύ ακαδημαϊκών για την ελεύθερη πτώση που σημείωσαν φέτος οι βάσεις εισόδου στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η «βουτιά» των βάσεων έως και 3.477 μόρια(!) για τους αποφοίτους των ημερησίων Γενικών Λυκείων, αλλά και η δυνατότητα εισόδου σε αποφοίτους εσπερινών ακόμη και με 1.232 μόρια(!) προκαλούν προβληματισμό, που εκφράστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το θέμα θα «ανοίξει» εκτενέστερα σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2019 όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακολούθησαν καθοδική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σύνολο των 18 «παλιών» τμημάτων καταγράφτηκε μείωση του αριθμού των μορίων εισαγωγής, ενώ σε 11 από τα 17 «νέα» τμήματα που θα λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά οι φοιτητές περνούν με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Η μεγαλύτερη μείωση με 3.477 μόρια καταγράφεται στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και ακολουθεί με -2.718 μόρια το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, με -2446 μόρια το Τμήμα Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και με -2.165 μόρια το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική.

Οι βάσεις εισαγωγής για τους υποψηφίους των ΓΕΛ συμπίεσαν προς τα κάτω και τις βάσεις για τους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων. Αποτέλεσμα; Μόλις 1.232 μόρια αρκούν για είσοδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας!

Οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής για υποψηφίους των εσπερινών καταγράφονται στα εξής τμήματα: 1.232 για το Οικονομικό Βόλου, 1.500 για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, 1.680 για το Διοίκησης Επιχειρήσεων, 2.638 για το τμήμα Περιβάλλοντος, 2.910 για το Μηχανολόγων Μηχανικών και 3.060 για το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ι. Θεοδωράκη, η διαμόρφωση των βάσεων γίνεται αφενός με βάση τη δυσκολία των προς εξέταση θεμάτων στις πανελλαδικές αφετέρου με βάση τον αριθμό των εισακτέων κάθε χρόνο. «Το ζητούμενο είναι ότι εμείς ως Π.Θ. κάθε χρόνο ζητάμε συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων με βάση τους καθηγητές, τις υποδομές μας και το πρόγραμμα σπουδών και κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας μάς δίνει πολύ περισσότερους. Γενικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εισακτέων είναι μεγάλος με αποτέλεσμα οι βάσεις να πέφτουν», σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης.

Για τις βάσεις έγινε θέμα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στη διάρκεια της οποίας ακαδημαϊκοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το επίπεδο που διαμορφώνεται, αλλά και για ζητήματα ισορροπιών μεταξύ φοιτητών του ίδιου τμήματος. «Δεν υπάρχουν ισορροπίες όταν ένας φοιτητής εισάγεται με 11.000 μόρια και άλλος με 1.000 μόρια. Κάποιοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ενδεχομένως να εγκαταλείψουν κιόλας τις σπουδές τους. Θα πρέπει να ανοίξει ένα ευρύτερο θέμα γύρω από τη διαμόρφωση των βάσεων. Σίγουρα δεν υπάρχει εύκολη λύση. Είναι ένα σύνθετο θέμα», σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου