ΤΟΠΙΚΑ

Παγωμένος ο βιολογικός Καλών Νερών

παγωμένος-ο-βιολογικός-καλών-νερών-390338

Επί 1,5 χρόνο, επειδή δεν υπάρχουν στα δημοτικά ταμεία τα χρήματα για τον ΦΠΑ

Παγωμένο τον τελευταίο ενάμιση τουλάχιστον χρόνο είναι το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στα Καλά Νερά. Μολονότι υπάρχει εξασφαλισμένη πίστωση για το έργο προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει, καθώς στα δημοτικά ταμεία δεν υπάρχει το ποσό του ΦΠΑ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που οφείλει να καταβάλει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή των Καλών Νερών, όπου επίσης θα δημιουργηθεί και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στην πρώτη φάση του έργου εντάσσεται ο οικισμός των Καλών Νερών, ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Γατζέα, Κορόπη και Αφησσο.

Για το έργο υπάρχει μελέτη ωστόσο επί 1,5 χρόνο δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία, παρόλο που ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και οι αντιρρήσεις που υπήρχαν από μερίδα κατοίκων για τη χωροθέτηση του βιολογικού.

Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας δεδομένου ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση των λυμάτων και κυρίως στην περιοχή των Καλών Νερών όπου υπάρχουν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις και ο πληθυσμός την τουριστική περίοδο φθάνει ακόμη και τους 5.000 κατοίκους. Υπάρχουν απορροφητικοί βόθροι με αποτέλεσμα να υπάρχει επιβάρυνση του υπεδάφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση του έργου που όταν έμπαινε σε δημόσια διαβούλευση γινόταν λόγος για ολοκλήρωσή του έως τέλος του 2018, αποτελεί η κάλυψη ποσού 1,5 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ που δεν επιδοτείται από τα ταμεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Παρρησιάδη δεν υπάρχει καμία τέτοια εγγραφή δέσμευση σε προϋπολογισμό του Δήμου, με αποτέλεσμα το έργο να μην μπορεί να ξεκινήσει.

Είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση η νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει επισήμως από σήμερα καθήκοντα και θα εξετάσει τυχόν τροποποίηση της μελέτης για τη διοχέτευση των λυμάτων στις ΕΕΛ στον Δήμο Βόλου, δεδομένου ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου δεν διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτείται για τη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου