Δημιουργία ψυχολογίας

δημιουργία-ψυχολογίας-390774

Της Ελένης Χάνου

Χιλιάδες κόσμου, ντόπιοι, αλλά και επισκέπτες κατέκλυσαν προχθές Παρασκευή το βράδυ την εμπορική αγορά και τα καταστήματα εστίασης «αγκαλιάζοντας» τον θεσμό της «Λευκής Νύχτας». Ηταν τόσος ο κόσμος, που θύμισε… γιορτές Χριστουγέννων.

Μικροί, μεγάλοι, οικογένειες, ζευγάρια, παρέες φίλων βγήκαν από το σπίτι, έκαναν τη βόλτα τους στην αγορά, έκαναν ψώνια, συμμετείχαν στις δράσεις που διοργανώθηκαν από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και κατέληξαν σε κάποιο από τα καταστήματα εστίασης να απολαμβάνουν ποτό και μουσική.

Παντού επικρατούσε συνωστισμός από κόσμο, που γιόρτασε μαζί με την αγορά και την εστίαση έναν νέο θεσμό, που, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Με εξαίρεση τον χώρο της εστίασης, που κατάφερε να τονώσει τους τζίρους, η αγορά δεν φαίνεται να κινήθηκε όσο θα περίμενε κανείς. Εγιναν αγορές διάθεσης από τους καταναλωτές, αλλά όχι σε σημείο που να αφήσουν τους εμπόρους ικανοποιημένους.

Η ικανοποίηση προήλθε από τη διάθεση, που δημιουργήθηκε από τη διοργάνωση. Ακόμη και μετά τις τρεις τα ξημερώματα υπήρχε μεγάλη κίνηση στους δρόμους. Τα χαμόγελα και η καλή ψυχολογία, που ήταν διάχυτη παντού, έδειχναν ακριβώς ότι η πόλη έχει ανάγκη από παρόμοιες διοργανώσεις, που δημιουργούν ψυχολογία.

Οπως τα Χριστούγεννα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, όπως στη Black Friday… Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεφύγει, να χαρεί, να γίνει μέρος της γιορτής. Η χθεσινή βραδιά, που δεν τέλειωσε παρά μόνο όταν ξημέρωσε, ήταν μία γιορτή, την οποία σκίασαν ελάχιστα λιγοστές φωνές αντιδρώντων.

Η ψυχολογία δε, που δημιουργήθηκε, εκτιμάται ότι θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην αγορά, αλλά και στην εστίαση το επόμενο διάστημα που έρχεται και φυσικά στο μέτρο του δυνατού, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου