Στον αυτόματο πιλότο

στον-αυτόματο-πιλότο-398529

Της Ελένης Χάνου

Ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα και κορυφώνεται την τρέχουσα η περίοδος ορκωμοσιών των δημοτικών συμβουλίων στους οκτώ Δήμους της Μαγνησίας. Δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ορκίζονται για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν επισήμως από 1η Σεπτεμβρίου στην υπηρεσία του τόπου και του δημότη.

Μόνο που αυτός ο όρκος θα πρέπει να τηρείται έως τέλος της θητείας… Δεν μπορεί η θητεία για ορισμένους να… σταματά στην κάλπη σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Ο λόγος για το παρά λίγο τραγικό συμβάν στην παραλιακή της Μηλίνας προ δύο εβδομάδων περίπου, οπότε και ένα 10χρονο αγοράκι άγγιξε γυμνά καλώδια από στύλο δημοτικού φωτισμού και υπέστη ηλεκτροπληξία.

Το θέμα έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις, η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν φρόντισε όμως ούτε για τα μάτια του κόσμου, ούτε καν σε δεύτερο χρόνο να ζητήσει δημοσίως μία «συγγνώμη» από την οικογένεια του 10χρονου, η οποία απειλεί με μηνύσεις και αγωγές.

Πολύ περισσότερο δεν φρόντισε να επιλύσει το πρόβλημα. Ακόμη και σήμερα λύση δεν έχει δοθεί. Εκοψαν το ρεύμα από τον στύλο και όλα… εντάξει. Το μπαλάκι πάει στους επόμενους, που αναλαμβάνουν σε λίγες ημέρες.

Οπως και για πολλά ακόμη ζητήματα σε Δήμους που υπάρχει διαδοχή, λύσεις δεν προχώρησαν. Απογοήτευση; Ισως. Το θέμα είναι πάντως ότι υπάρχει ουσιαστικά κενό διοίκησης σε ορισμένους Δήμους και ακόμη και βασικές λειτουργίες μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο μέχρι να αναλάβουν οι επόμενοι και να αρχίσει πάλι να μπαίνει το νερό στο αυλάκι. Το «μάρμαρο» πληρώνουν οι ίδιοι οι δημότες και ο τόπος.

Ισως θα έπρεπε να επανεξεταστεί ο χρόνος των εκλογών. Να είναι πιο κοντά στη λήξη της θητείας, προκειμένου οι νεοεκλεγέντες να αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα κι όχι τρεις μήνες μετά την εκλογή τους. Με τον ενθουσιασμό της εκλογής θα ρίχνονται στη μάχη της προσφοράς και ο τόπος δεν θα χρειάζεται να «πληρώνει» την απογοήτευση των απερχόμενων…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου