ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «κουράρει» αθλητές

το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-κουράρει-407143

Μέσω της εταιρείας FoodOxys και με μια σταγόνα αίματος επιστήμονες του ιδρύματος μετρούν τα αντιοξειδωτικά για την εξασφάλιση διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο

Ηταν το 2018 όταν η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέταστο Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατοχύρωνε παγκόσμια πατέντα με τη συσκευή μέτρησης αντιοξειδωτικών, για την οποία μάλιστα έλαβε βραβείο. Ενα χρόνο μετά, στον απόηχο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που προκάλεσε η νέα ανακάλυψη, η συσκευή δεν έμεινε στα συρτάρια… Η επιστημονική ομάδατην εξέλιξε και πλέον παίζει… «μπάλα» στα ποδοσφαιρικά γήπεδαφροντίζοντας για τη «λεπτομέρεια που κάνει τον πρωταθλητή». Εχει συμβόλαια με ποδοσφαιρικές ομάδες και ακαδημίες του υγρού στίβου και κάνει βιομετρικές μετρήσεις στους αθλητές με στόχο τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος βιολειτουργικής διατροφής για τον επαναπρογραμματισμό του μεταβολισμού και την εξασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών, αλλά και των αθλητών του υγρού στίβου. Εως τα Χριστούγεννα μάλιστα εκτιμάται ότι θα έχουν προσφερθεί ατομικά προγράμματα διατροφής σε περίπου 1.000 ποδοσφαιριστές και ισάριθμους αθλητές του υγρού στίβου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μέσω της συσκευής μέτρησης αντιοξειδωτικών, η επιστημονική ομάδα έχει τη δυνατότητα, λαμβάνοντας μόλις μία σταγόνα αίματος, να μετρήσει τα αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και βάσει των συγκεντρώσεων να προτείνει πρόγραμμα διατροφής που θα φέρει τον οργανισμό σε ισορροπία, αποτρέποντας το λεγόμενο οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος, το Πάρκισον, το Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακά ακόμη και με προβλήματα αναπαραγωγής. Με την αντιστροφή του οξειδωτικού στρες, χωρίς φάρμακα, παρά μόνο με τη σωστή διατροφή που προτείνεται σε εξατομικευμένο επίπεδο, διασφαλίζεται καλύτερη υγεία και πρόληψη έναντι ασθενειών που αποτελούν σύγχρονη μάστιγα.

Τη διενέργεια των εξετάσεων έχει αναλάβει η εταιρεία FoodOxys, μία spin – off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και η οποία δραστηριοποιείται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο.Μάλιστα η εταιρεία έχει σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για διάφορες υπεργολαβίες που αναλαμβάνει το ίδρυμα.

Η ομάδα

Η επιστημονική της ομάδα αποτελείται από διακεκριμένους ερευνητές με πολυετή εμπειρία στον χώρο της βιοχημείας της διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού. Υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας Δημήτρη Κουρέτα οι επιστήμονες της FoodOxys έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 180 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους με αποτέλεσμα να κατέχουν αξιοπρόσεκτη πείρα στη βιοχημεία της διατροφής. Κύριος στόχος της εταιρείας είναι η γεφύρωση της απόλαυσης της διατροφής με την ταυτόχρονη βελτιστοποίηση της υγείας.

Προσφέρονται, δηλαδή, στον κάθε άνθρωπο εξατομικευμένα οδηγίες ώστε να τρέφεται με τρόπο που θα εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία του οργανισμού του, ενώ θα επιλέγει κατά το δυνατόν τα τρόφιμα που επιθυμεί σύμφωνα με τις συνήθειές του.

Η FoodOxys εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα αφού πρώτα οι επιστήμονες που την απαρτίζουν πραγματοποιήσουν μία εξειδικευμένη εξέταση σε μία σταγόνα αίματος από το δάχτυλο του χεριού. Η εξέταση παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης της οξειδοαναγωγικής κατάστασης του κάθε ατόμου ξεχωριστά και ρύθμισης- τροποποίησης των διατροφικών του συνηθειών ανάλογα με τις ανάγκες του.

Με αυτό τον τρόπο ελέγχεται ο μεταβολισμός του και δεν απειλείται ο οργανισμός του από το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Βασική, επιπλέον, υπηρεσία της FoodOxys αποτελεί η μέτρηση του αντιοξειδωτικού περιεχομένου ενός ευρέως φάσματος τροφίμων ώστε ο καταναλωτής να είναι σε θέση να γνωρίζει την αξία τους και την ικανότητά τους να επηρεάζουν θετικά την υγεία του.

Εξατομικευμένα προγράμματα για 2.000 αθλητές

Σύμφωνα με τον βιοχημικό – τοξικολόγο Φώτη Τέκο, το πεδίο δράσης είναι τεράστιο, από τον αθλητισμό, μέχρι τα κέντρα γενετικής, αλλά και τον τομέα τουρισμού (μπορούν να προσφέρονται Ηταν το 2018 όταν η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέταστο Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατοχύρωνε παγκόσμια πατέντα με τη συσκευή μέτρησης αντιοξειδωτικών, για την οποία μάλιστα έλαβε βραβείο. Ενα χρόνο μετά, στον απόηχο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που προκάλεσε η νέα ανακάλυψη, η συσκευή δεν έμεινε στα συρτάρια… Η επιστημονική ομάδατην εξέλιξε και πλέον παίζει… «μπάλα» στα ποδοσφαιρικά γήπεδαφροντίζοντας για τη «λεπτομέρεια που κάνει τον πρωταθλητή». Εχει συμβόλαια με ποδοσφαιρικές ομάδες και ακαδημίες του υγρού στίβου και κάνει βιομετρικές μετρήσεις στους αθλητές με στόχο τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος βιολειτουργικής διατροφής για τον επαναπρογραμματισμό του μεταβολισμού και την εξασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών, αλλά και των αθλητών του υγρού στίβου. Εως τα Χριστούγεννα μάλιστα εκτιμάται ότι θα έχουν προσφερθεί ατομικά προγράμματα διατροφής σε περίπου 1.000 ποδοσφαιριστές και ισάριθμους αθλητές του υγρού στίβου. εξατομικευμένα προγράμματα σε επιβάτες κρουαζιερόπλοιων ή σε πελάτες ξενοδοχείων) ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο τα πρώτα συμβόλαια για την εταιρεία του Π.Θ. ήρθαν μέσω του αθλητισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Τέκος έχει συναφθεί ένα μεγάλο συμβόλαιο με εταιρεία που έχει το management ποδοσφαιρικών ομάδων, με την επιστημονική ομάδα να κάνει είσοδο… στα γήπεδα προσφέροντας εξατομικευμένα προγράμματα βιολειτουργικής διατροφής. Οι εξετάσεις ξεκίνησαν με ποδοσφαιρική ομάδα στη Σαντορίνη, την Θύελλα Καμαρίου. Εξετάστηκαν όλοι οι ποδοσφαιριστές της ανδρικής ομάδας και βγήκαν εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής.

Τις μετρήσεις πραγματοποιούν οι επιστήμονες της ομάδας FOODOXYS, Φώτης Τέκος βιοχημικός τοξικολόγος, Μαρία Κανάκη διατροφολόγος βιοχημικός και Νίκος Γκουντζουρέλας βιοχημικός.Και έπεται συνέχεια με ποδοσφαιρικές ομάδες στην Κύπρο, τη Ρόδο, τον Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και με μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.

Επιπλέον η FoodOxys έχει έρθει σε επαφή με ολυμπιονίκη που θεωρείται άνθρωπος- κλειδί στο πόλο για να γίνουν αντίστοιχες εξετάσεις σε αθλητές ομάδων του υγρού στίβου και συγκεκριμένα της κολύμβησης και τουπόλο. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Τέλος έως τα Χριστούγεννα θα έχουν εξεταστεί και θα έχουν βγει εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής για 1.000 αθλητές του ποδοσφαίρου και ισάριθμους του υγρού στίβου, ενώ στόχος είναι η επέκταση της εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης και σε άλλους τομείς.

«Δεν θέλαμε να κρατήσουμε τη γνώση κλειδωμένη στο συρτάρι. Συστήσαμε την εταιρεία και φροντίζουμε για την καλύτερη υγεία μέσω της διατροφής. Το κυριότερο είναι όμως ότι τη γνώση που κερδίσαμε την κρατήσαμε στην Ελλάδα και εδώ δραστηριοποιούμαστε. Δεν φεύγουμε», σημείωσε ο κ. Τέκος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου