ΤΟΠΙΚΑ

Ενάμιση χρόνο μετά… ακόμη περιμένουν ~ Πληγέντες από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις του 2018

ενάμιση-χρόνο-μετά-ακόμη-περιμένουν-407192

Κάτοικοι στη Μακρυράχη, που είδαν σπίτια και κτήματα να καταστρέφονται, δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε ευρώ – Εγινε καταγραφή ζημιών και έκτοτε σιγή ιχθύος

Το Φεβρουάριο του 2018 κάτοικοι στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου έζησαν σκηνές… Αποκάλυψης. Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που διήρκησαν ολόκληρα 24ωρα, προκάλεσαν εκτεταμένες κατολισθήσεις. Δρόμοι ολόκληροι κατέρρευσαν, χωριά αποκόπηκαν, σπίτια «σκίστηκαν» στα δύο, ολόκληρα κτήματα εξαφανίστηκαν. Οταν οι πληγές στις δημόσιες υποδομές άρχισαν να επουλώνονται πρόχειρα και να αποκαθίσταται κατά κάποιον τρόπον η ομαλότητα, το ενδιαφέρον στράφηκε στις ιδιωτικές περιουσίες. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής είδαν τα σπίτια τους να παθαίνουν ζημιές, κάποια κρίθηκαν ακατάλληλα και οικογένειες ξεσπιτώθηκαν, μέχρι και σήμερα όμως δεν έλαβαν την παραμικρή βοήθεια από το Κράτος. Η καταγραφή έγινε, έκτοτε όμως επικρατεί σιγή ιχθύος…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συνολικά 50 σπίτια, εκ των οποίων τα 15 στη Μακρυράχη, είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές τον Φεβρουάριο του 2018. Σε 45 από αυτά μάλιστα έκανε αυτοψία ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, δρ. Ευθύμης Λέκκας.

Μέσα στον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανή καταστροφή, επιχειρήθηκε καταγραφή των ζημιών. Ιδιοκτήτες ακινήτων προσέρχονταν στον Δήμο για να δηλώσουν ζημιές. Στις 300 είχαν φθάσει οι αιτήσεις ιδιοκτητών σπιτιών στα οποία είχαν εντοπιστεί ρωγμές, καθιζήσεις ή είχαν καταρρεύσει αυλές.

Τρία σπίτια στην Μακρυράχη είχαν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση και ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν. Μία οικογένεια φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής με έξοδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ενώ δύο ακόμη οικογένειες φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε φιλικά σπίτια.

Δεν ήταν όμως μόνο τα σπίτια. Αγρότες έχασαν ολόκληρο το βιος τους. Κτήματα παρασύρθηκαν από τα χειμαρρώδη νερά που δεν άφησαν τίποτα στο πέρασμά τους. Δέντρα ξεριζώθηκαν, εκτάσεις γης «εξαφανίστηκαν».

Σπίτια ακατάλληλα, αλλά ο ΕΝΦΙΑ στο ύψος του

Η δήλωση των ζημιών δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Δεκάδες κάτοικοι που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται σε λίγα λεπτά της ώρας δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση τι μέλλει γενέσθαι. Μία οικογένεια στη Μακρυράχη εξακολουθεί να είναι ξεσπιτωμένη και να φιλοξενείται σε συγγενικό σπίτι και δεν γνωρίζει ακόμη αν θα αναληφθεί μέριμνα από την Πολιτεία για να μπορέσει να ξαναστήσει το σπιτικό της.

Ενάμιση χρόνο μετά οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν μια απάντηση…

Ο,τι κομπόδεμα είχε ο καθένας το ξαναέριξε στο σπίτι του για να διασφαλίσει ότι θα έχει τουλάχιστον ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιοκτήτη, το σπίτι του οποίου κρίθηκε ακατάλληλο. Είναι τριώροφο και η μεγαλύτερη ζημιά είχε εντοπιστεί στο ισόγειο.

«Αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε τα πάντα από την αρχή. Κι άλλες οικογένειες ό,τι απόθεμα είχαν το έριξαν στα σπίτια τους για να τα κάνουν κατοικήσιμα. Το κράτος δεν βοήθησε πουθενά.

Η καταγραφή έγινε. Πέραν τούτου ουδέν. Ακόμη και ΕΝΦΙΑ πληρώνουμε ως ιδιοκτήτες σπιτιών, παρόλο που τα σπίτια μας κρίθηκαν ακατάλληλα. Καμία μέριμνα, καμία βοήθεια, ούτε μία απάντηση αν θα πάρουμε έστω μια μικρή αποζημίωση για τις περιουσίες μας που καταστράφηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη», αναφέρει κάτοικος της Μακρυράχης.

Οι πληγέντες ακόμη και σήμερα προσπαθούν να ορθοποδήσουν χωρίς καμία βοήθεια από την Πολιτεία. Με τις δικές του δυνάμεις ο καθένας ξαναέφτιαξε το σπίτι του και ξαναέστησε το κτήμα του και προσπαθεί να αποκαταστήσει πλήρως τις πληγές της πρωτοφανούς καταστροφής και να επανέλθει στην κανονικότητα.

«Καθένας κάνει το κουμάντο του», λέει κάτοικος του χωριού.

Με μπαλώματα ακόμη οι δρόμοι

Κι ενώ οι ζημιές στα σπίτια και τα κτήματα επιδιορθώνονται με ίδια έξοδα από τους ιδιοκτήτες και το Κράτος να απουσιάζει, σε επίπεδο δημοσίων υποδομών λίγα έχουν γίνει. Οι δρόμοι πρόχειρα μπαλωμένοι, περιμένουν έργα οριστικής αποκατάστασης.

«Το πρόβλημά μας είναι στις δημόσιες υποδομές. Και μιλάμε για τους δρόμους που είναι επικίνδυνοι. Οι περισσότεροι είμαστε αγρότες και εξαρτιόμαστε από το οδικό δίκτυο για να πηγαίνουμε στα κτήματα και να μεταφέρουμε τα προϊόντα μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Μακρυράχη εντοπίζεται εκεί που είχε γίνει μεγάλη κατολίσθηση στο δρόμο από Μακρυρράχη προς Ζαγορά λίγο μετά το εργοτάξιο του Μπαρέκα. Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση.

Εβαλαν δύο κώνους και μία κορδέλα κι αυτό μετά από δική μας παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, όταν απειλήσαμε ότι θα κλείσουμε τον δρόμο.

Αυτόν τον δρόμο τον διασχίζουν καθημερινά ντόπιοι και τουρίστες και είναι επικίνδυνος. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν τα έργα άμεσα σε όλον τον Δήμο», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυράχης Θεόδ. Οικονόμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου