Ζήτημα προσωπικής ευθύνης

ζήτημα-προσωπικής-ευθύνης-407398

Από την περασμένη Κυριακή στις παραλίες της Μαγνησίας από την πλευρά του Αιγαίου σημειώνεται έντονος κυματισμός λόγω των ανέμων που πνέουν. Τα μεγάλα κύματα που σηκώνονται στη θάλασσα στερούν από πολλούς λουόμενους, που ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να απολαύσουν το μπάνιο τους, τη χαρά της θάλασσας.

Και έχουν προκαλέσει εφιάλτες σε ναυαγοσώστες που βρίσκονται στις παραλίες και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται σε αυτές, καθώς δεν είναι όλοι… σώφρονες.

Από την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν αποφευχθεί τουλάχιστον οκτώ πνιγμοί σε δημοφιλείς παραλίες. Κι αυτό χάρη στην έγκαιρη επέμβαση ναυαγοσωστών και ιδιοκτητών παραλιακών καταστημάτων που επενέβησαν με σωσίβια για να σώσουν από τα κύματα λουόμενους που αψήφησαν τη θάλασσα υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους.

Ανθρωποι που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους βρέθηκαν να κινδυνεύουν και οι ίδιοι για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους σε κίνδυνο. Χαρακτηριστική η περίπτωση ναυαγοσώστριας ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο σε παραλία του Πηλίου προς την πλευρά του Αιγαίου που επιχείρησε να βγάλει λουόμενη που είχε πάρει… πορεία για τα βράχια. Μπήκε μέσα στη θάλασσα, της έδωσε σωσίβιο, προσπάθησε να την τραβήξει στην ακτή, ένα μεγάλο κύμα όμως τις χτύπησε πάνω στα βράχια. Επενέβησαν εργαζόμενοι σε beach bar με σωσίβιο που πέταξαν με σχοινί για να τραβήξουν τις δύο γυναίκες έξω από τη θάλασσα.

Το πάθημα όμως δεν έγινε μάθημα. Λίγη ώρα αργότερα ο ένας μετά τον άλλο επιχειρούσαν να βουτήξουν στη θάλασσα, αψηφώντας τα κύματα, τα ισχυρά ρεύματα και τον κίνδυνο μιας τραγωδίας. Ετρεχε η ναυαγοσώστρια από άκρη σε άκρη στην παραλία, σφυρίζοντας στους… θαρραλέους να μην μπαίνουν στη θάλασσα, εξηγώντας τους κινδύνους. Κάποιοι μάλιστα αντιδρούσαν, παρ’ όλο που λίγη ώρα πριν παρακολουθούσαν έντρομοι το σκηνικό παρολίγον πνιγμού.

Οι ναυαγοσώστες και οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στις ακτές σίγουρα δεν θέλουν να «χρεωθούν» στη βάρδια τους και στην παραλία τους έναν πνιγμό. Δεν μπορούν όμως να κάνουν τις… νταντάδες σε όσους δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης και φυσικά ξεκινά από την παιδεία του καθενός.

Όταν υπάρχει κόκκινη σημαία στην ακτή, το κολύμπι απαγορεύεται. Και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό απ’ όλους. Αλλωστε η ανάρτηση κόκκινης σημαίας δίνει το δικαίωμα στον ναυαγοσώστη να μην επιχειρήσει διάσωση αν κρίνει ότι και ο ίδιος κινδυνεύει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου