ΤΟΠΙΚΑ

Αδειάζουν… τα κελιά στις φυλακές Κασσαβέτειας

αδειάζουν-τα-κελιά-στις-φυλακές-κασσ-410570

Καθημερινά 4-5 αιτήσεις αποφυλάκισης στην Εισαγγελία Βόλου για να προλάβουν την αλλαγή του ποινικού κώδικα

Αδειάζουν τα κελιά… στις φυλακές Κασσαβέτειας. Ο ένας μετά τον άλλο κρατούμενοι υποβάλλουν αιτήσεις αποφυλάκισης, με ειδική διάταξη του Νόμου Παρασκευόπουλου και με στόχο να προλάβουν την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 25 Αυγούστου και ο οποίος θα είναι πιο αυστηρός, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν για την αποφυλάκιση κρατουμένων πριν να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους.

Καθημερινά στην Εισαγγελία Βόλου κατατίθενται 4-5 αιτήσεις αποφυλάκισης κρατουμένων, που διεκδικούν αποφυλάκιση πριν την ολοκλήρωση της ποινής τους. Μάλιστα, καθημερινά υπάρχει τουλάχιστον μία αποφυλάκιση κρατουμένου από τις φυλακές Κασσαβέτειας.

Πρόκειται για κατάδικους στους οποίους έχει επιβληθεί έως και 15ετής ποινή κάθειρξης για διάφορα αδικήματα όπως κλοπές, ληστείες κ.α. και οι οποίοι με το που εκτίουν το ένα τρίτο της ποινής τους μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης που προβλέπει ο Νόμος για την αποφυλάκισή τους. Αυτός ο Νόμος θα ισχύει έως και τις 25 Αυγούστου και αφορά στο σύνολο των αδικημάτων πλην των ανθρωποκτονιών.

Κρατούμενοι που «θεμελιώνουν δικαίωμα» τρέχουν να προλάβουν τον Νόμο, καθώς μετά τις 25 Αυγούστου αλλάζει και αυστηροποιείται. Με τον νέο Νόμο θα συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις που θα εξετάζονται πριν εγκριθεί το αίτημα αποφυλάκισης, όπως για παράδειγμα η συμπεριφορά του κρατούμενου ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και το χρονικό όριο εγκλεισμού πριν ένας κρατούμενος μπορέσει να αιτηθεί αποφυλάκισής του. Σήμερα, αρκεί ένας κρατούμενος να έχει συμπληρώσει το ένα τρίτο της ποινής του.

Προκειμένου να μη χάσουν τα δικαιώματά τους, κρατούμενοι, ο ένας μετά τον άλλο υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα στην Εισαγγελία Βόλου.

Από τις αρχές Αυγούστου, καθημερινά κατατίθενται 4-5 αιτήματα, ενώ οι πιέσεις είναι ασφυκτικές για την έγκρισή τους, προκειμένου να μην χαθούν τα δικαιώματά τους. Από την Εισαγγελία Βόλου γίνεται αγώνας δρόμου για την εξέταση του συνόλου των αιτημάτων.

Αίτηση αποφυλάκισης από Κουφοντίνα

Στο μεταξύ, έως τις 25 Αυγούστου αναμένεται να καταθέσει και νέο αίτημα άδειας ο πολυισοβίτης της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας. Προηγούμενα αιτήματα αδείας είχαν απορριφθεί από την Εισαγγελία Βόλου. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταθέσει και αίτηση αποφυλάκισης, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με δικαστές και εισαγγελείς, ο νέος ΠΚ δίνει τη δυνατότητα σε πολυισοβίτες, μεταξύ αυτών και οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν να καταθέσουν αιτήματα αποφυλάκισης με όρους.

Τα 17 χρόνια έκτισης της ποινής είναι η αναγκαία προϋπόθεση, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι, κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Οι επίμαχες ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν, έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς ονομάζονται διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου και υπερισχύουν ως ευνοϊκότερες, ακόμα κι αν γίνουν αυστηρότερες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου