ΤΟΠΙΚΑ

Πόσιμο το νερό στα Ανω Λεχώνια

πόσιμο-το-νερό-στα-ανω-λεχώνια-410676

Αρση απαγόρευσης μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες – Καμία επιβάρυνση σύμφωνα με τις νέες δειγματοληψίες

Μετά από σχεδόν ένα μήνα αποκαταστάθηκε η ποιότητα του νερού στα Ανω Λεχώνια. Στο νερό είχαν ανιχνευτεί υψηλές συγκεντρώσεις μικροβιακού φορτίου μετά από εκτεταμένες δολιοφθορές που προκάλεσαν άγνωστοι, αντιδρώντας στην υδροδότηση των Κάτω Λεχωνίων από τη «δική τους» δεξαμενή.

Για περίπου τρεις εβδομάδες στα Ανω Λεχώνια ίσχυε απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ με την οποία απαγορεύεται η χρήση νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Αγνωστοι είχαν προχωρήσει σε εκτεταμένες καταστροφές: αφαίρεσαν εξαρτήματα διακόπτοντας τη ροή του νερού προς τα Κάτω Λεχώνια, κατέστρεψαν τον διπλό αγωγό του εξωτερικού υδραγωγείου, αφαίρεσαν υδραυλικά εξαρτήματα και διέκοψαν το σύστημα απολύμανσης. Συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ δούλευαν πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν άγνωστοι, εναντίον των οποίων η επιχείρηση έχει υποβάλλει μήνυση.

Μάλιστα για το θέμα, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος είχε συγκαλέσει στα τέλη Ιουλίου σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, διαμηνύοντας σε αυστηρό ύφος προς τους αντιδρώντες ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ότι δεν θα δεχθεί «αντάρτικο».

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης των Κάτω Λεχωνίων και αποφασίστηκε η υδροδότηση του οικισμού από τη δεξαμενή των Ανω Λεχωνίων. Παρόλο που η δεξαμενή ενισχύθηκε με ποσότητα νερού από τις πηγές Ζάγγα για να μην υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης, κάποιοι φάνηκε να αντιδρούν και προχώρησαν σε δολιοφθορές.

Πλέον οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλήρως, έχει εγκατασταθεί χλωριωτής και σε νέες αναλύσεις δειγμάτων νερού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει μικροβιακό φορτίο στο νερό.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ αίρει την απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση: «Σε συνέχεια των από 19.07.2019 και 22.07.2019 δελτίων τύπων της ΔΕΥΑΜΒ σχετικά με την εκτεταμένη δολιοφθορά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ του υδραγωγείου στην Τ.Κ. Ανω Λεχωνίων και των κοινόχρηστων βρυσών στο Μαλάκι, το οποίο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, σας ενημερώνουμε ότι:

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στις εγκαταστάσεις του υδραγωγείου στην Τ.Κ. Ανω Λεχωνίων, η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε αναλύσεις δειγμάτων νερού που ελήφθησαν από τη Τοπική Κοινότητα Ανω Λεχωνίων στις 05.08.2019, από τις οποίες δεν προκύπτει μικροβιακή επιβάρυνση του νερού του δικτύου.

Ως εκ τούτου, αίρεται η απαγόρευση χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής) στους καταναλωτές που εξυπηρετούνται από το υδραγωγείο της Τοπικής Κοινότητας Ανω Λεχωνίων και των χρηστών των κοινόχρηστων βρυσών στο Μαλάκι».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου