Φαύλος κύκλος

φαύλος-κύκλος-416399

Την άσκηση προσφυγής κατά τριών προστίμων που επέβαλε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου στη ΔΕΥΑΜΒ για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποφάσισε στη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

Η ΔΕΥΑΜΒ θα καταβάλλει κανονικά τα χρήματα, που αντιστοιχούν στα τρία πρόστιμα, συνολικού ύψους 5.000 ευρώ.

Η προσφυγή αφορά στη βεβαίωσή τους σε βάρος υπαλλήλων της (!), που κάθε φορά απασχολούνται για την επιδιόρθωση των βλαβών στον καταθλιπτικό αγωγό μεταφοράς λυμάτων.

Το παράδοξο δεν είναι μόνο ότι τα πρόστιμα προσωποποιούνται, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΜΒ να αναγκάζεται να αναλάβει και τα επιπλέον έξοδα της προσφυγής για να απαλλαγούν από τις ευθύνες οι υπάλληλοι, που απλώς βγάζουν το μεροκάματό τους.

Είναι ότι έως και σήμερα το αποχετευτικό μιας ολόκληρης πόλης εξυπηρετείται από έναν μόνο αγωγό, ο οποίος δεν έχει την… πολυτέλεια να παρουσιάσει καμία βλάβη. Είναι αυτό ποτέ δυνατό;

Σε περίπτωση βλαβών προβλέπεται ότι η διάθεση των λυμάτων γίνεται στον κοντινότερο φυσικό αποδέκτη. Αυτός δεν είναι άλλος από το λιμάνι και αυτό προβλέπεται στα επίσημα έγγραφα.

Κι όμως κάθε φορά που παρουσιάζει βλάβη ο αγωγός, το Κεντρικό Λιμεναρχείο βεβαιώνει πρόστιμα για ρύπανση περιβάλλοντος και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Ενας φαύλος κύκλος που αναμένεται να σταματήσει μόνο όταν ολοκληρωθεί ο «δίδυμος» αγωγός μεταφοράς λυμάτων και τεθεί σε λειτουργία.

Πρόκειται για αγωγό που θα τίθεται σε λειτουργία κάθε φορά που θα εντοπίζεται πρόβλημα στον υφιστάμενο αγωγό και τα λύματα δεν θα οδηγούνται στη θάλασσα, αλλά θα συνεχίζουν την πορεία τους προς τις εγκαταστάσεις του βιολογικού.

Κάτι που έπρεπε να είχε προβλεφθεί από την αρχή της κατασκευής του έργου, έγινε ζητούμενο… Και επί σειρά ετών η ΔΕΥΑΜΒ και άρα οι πολίτες επιβαρύνονται από πρόστιμα που βεβαιώνονται για ρύπανση του περιβάλλοντος, το σημαντικότερο είναι όμως ότι ρυπαίνεται έστω και προσωρινά το ίδιο το περιβάλλον. Εστω και τώρα, ο «δίδυμος» αγωγός κατασκευάζεται, ο βιολογικός επεκτείνεται και ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρχουν αν όχι μηδενικά, ελάχιστα περιστατικά ρύπανσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου