ΤΟΠΙΚΑ

Δυσφορία για «υποβάθμιση» του ΣΕΠΕ

δυσφορία-για-υποβάθμιση-του-σεπε-423150

«Ξεκινά στραβά τα φιλεργατικά της σχέδια η κυβέρνηση» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βόλου – Αντιδράσεις από τους επιθεωρητές εργασίας

Δυσφορία και σε τοπικό επίπεδο έρχεται να προκαλέσει η απόφαση κατάργησης της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, εν μια νυκτί, με το άρθρο 7 του Π.Δ 84/2019. Το Σώμα υπάγεται πλέον στη γενική γραμματεία Εργασίας, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους ίδιους τους επιθεωρητές εργασίας που μιλούν για υποβάθμιση του ρόλου τους και αφήνονται αιχμές για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελέγχων, όσο και από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Τοπικά μέλη του ΣΕΠΕ, που αυτή την περίοδο προχωρούν σε ελέγχους σε επιχειρήσεις για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, ελέγχους σε εργοστάσιο, ξενοδοχεία, εστιατόρια τόσο στη χερσαία Μαγνησία όσο και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάργηση της ειδικής γραμματείας. Μιλούν για υποβάθμιση και υπογραμμίζουν την ανάγκη αυτοτελούς λειτουργίας του Σώματος προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των ελέγχων από έξωθεν «παρεμβάσεις».

Για το θέμα μάλιστα έχει εκδώσει ανακοίνωση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας σύμφωνα με την οποία «πρόκειται για ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος επιθεώρησης εργασίας στη χώρα, αφού απειλείται η οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία και αυτοτέλειά του. Εκλαμβάνεται σαφώς ως στρατηγική επιλογή αποκαθήλωσης και αποδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας και του βασικού πυλώνα προστασίας των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και μάλιστα σε χρόνο που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με απτά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία εν γένει(…) Η λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ως ελεγκτικού μηχανισμού, παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που απαιτούν ευελιξία, άμεση δράση και αντίδραση.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η Επιθεώρηση Εργασίας να είναι αυτόνομος και ενιαίος διοικητικός τομέας, με ισχυρή κεντρική υπηρεσία και κατά τόπον περιφερειακές οργανικές μονάδες. Μια γραφειοκρατικού τύπου δομή, χωρίς επιτελική διάσταση, αποφασιστική αρμοδιότητα επιχειρησιακή ευελιξία και λειτουργία σε κάθε τόπο, όπως υποκρύπτει η σχετική διάταξη του εν λόγω Π.Δ καθηλώνει τη δράση του Σ.ΕΠ.Ε και ακυρώνει το έργο του». Στο ίδιο έγγραφο οι επιθεωρητές εκφράζουν «την απόλυτη διαμαρτυρία μας για την ξεκάθαρη υποβάθμιση και προσβολή του κύρους και της ανεξαρτησίας της Επιθεώρησης Εργασίας και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο για την αποκατάσταση και ενίσχυση της αυτονομίας του Σ.ΕΠ.Ε, προσφεύγοντας στους αρμόδιους εγχώριους και διεθνείς θεσμούς, έχοντας στο πλευρό μας και καλώντας σε συμπαράταξη τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία ευρύτερα».

Σκληρή ανακοίνωση από το Ε.Κ.Β.

Με σκληρή ανακοίνωση παρεμβαίνει και το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την αναγγελθείσα κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ, μέσω της υπαγωγής του στη γενική γραμματεία Εργασίας.

Εφιστά δε την προσοχή στην κυβέρνηση, «που δείχνει να ξεκινάει στραβά το… φιλεργατικά της σχέδια, ότι η παραβατικότητα στον χώρο της εργασίας, στην οποία εκτίθενται χιλιάδες εργαζόμενοι, και που στην περιοχή μας προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τη διαρκή ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών και όχι με μεταλλάξεις τέτοιες, που μάλλον ανακούφιση προκαλούν σε ασύδοτους εργοδότες!

Περιμένουμε από την κυβέρνηση απτά δείγματα μιας τέτοιας καθαρής πρόθεσης και όχι άλλα φιλεργοδοτικά «δωράκια»!

Εκτός και αν την εννοεί αλλιώς την ανάπτυξη! Σε γλώσσα άγνωστη για τα χιλιάδες θύματα της εκμετάλλευσης και της εργασιακής γαλέρας!».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου