ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος για το νερό: Ανοικτά μέτωπα παντού για τη ΔΕΥΑΜΒ

πόλεμος-για-το-νερό-ανοικτά-μέτωπα-παν-427900

«Αγνωστοι» καταστρέφουν δίκτυα, συστήματα χλωρίωσης θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία – Μηνύσεις καταλήγουν στο αρχείο

Ενας ιδιότυπος πόλεμος για το νερό φαίνεται να μαίνεται στον Δήμο Βόλου τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια. Αγνωστοι με… ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για το δημόσιο αγαθό φέρονται αποφασισμένοι να επιβάλλουν το δικό τους δίκαιο με κάθε τρόπο. Επί πέντε χρόνια δεκάδες είναι οι υποθέσεις καταστροφής δημοτικών υποδομών ύδρευσης, συστημάτων χλωρίωσης και γενικότερα δολιοφθορών με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη η ΔΕΥΑΜΒ ως κύριος διαχειριστής του νερού. Δολιοφθορές που δεν έχουν απλώς οικονομικό αντίκτυπο στα δημοτικά ταμεία για την αποκατάστασή τους ούτε απλώς και μόνο στην απασχόληση συνεργείων που μεταθέτουν άλλες απαραίτητες εργασίες. Θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων διαπιστώνεται μετά από τις δολιοφθορές επιβάρυνση του νερού με μικροβιακό φορτίο.

Στα Ανω Λεχώνια εξακολουθεί να είναι σε ισχύ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ με την οποία απαγορεύεται η χρήση νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Την προηγούμενη Κυριακή άγνωστοι είχαν προχωρήσει σε εκτεταμένες καταστροφές: αφαίρεσαν εξαρτήματα διακόπτοντας τη ροή του νερού προς τα Κάτω Λεχώνια, κατέστρεψαν τον διπλό αγωγό του εξωτερικού υδραγωγείου, αφαίρεσαν υδραυλικά εξαρτήματα και διέκοψαν το σύστημα απολύμανσης. Εως και χθες συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ «πάλευαν» για δεύτερη εβδομάδα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν άγνωστοι, εναντίον των οποίων η επιχείρηση έχει υποβάλει μήνυση.

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου με τους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων για το θέμα των εκτεταμένων δολιοφθορών.

Η περιοχή των Λεχωνίων δεν είναι όμως το μοναδικό μέτωπο για τη ΔΕΥΑΜΒ. Στη Μακρινίτσα επίσης άγνωστοι μπάζωσαν τον αγωγό ύδρευσης αφήνοντας σχεδόν χωρίς νερό το χωριό για να… ποτίσουν τα κτήματά τους. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάστηκε επέμβαση συνεργείων της ΔΕΥΑΜΒ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσαν ορισμένοι.

Αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν εξελίχθηκε ολόκληρο σίριαλ με τους χλωριωτές στις δεξαμενές υδροδότησης των Σταγιατών. Αγνωστοι ξανά έχουν προχωρήσει σε απανωτές καταστροφές των χλωριωτών, κάποιοι μάλιστα έφθασαν να απειλήσουν τις ζωές υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜΒ που πήγαιναν για την αποκατάσταση του συστήματος. Τι λουκέτα, τι πόρτες ασφαλείας, τι περιφράξεις έχει πληρώσει η ΔΕΥΑΜΒ για να διασφαλίσει τις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια του πόσιμου νερού, τίποτα δεν σταματούσε τους επίδοξους δολιοφθορείς που χαρακτήριζαν τη χλωρίωση υποβάθμιση. Κι όμως κάθε φορά που ο χλωριωτής έβγαινε εκτός λειτουργίας στο νερό διαπιστώνονταν ολικά κολοβακτηροειδή και e-coli των οποίων οι τιμές πρέπει να είναι μηδενικές με βάση την σχετική ΚΥΑ για την ασφάλεια του νερού προς πόση.

Προβλήματα με καταστροφές χλωριωτών είχαν σημειωθεί και στο Κατηχώρι και στον Αγ. Βλάσιο. Δεκάδες μηνύσεις κατ’ αγνώστων έχουν κατατεθεί, ο πόλεμος όμως… μαίνεται.

«Δυστυχώς όλες οι μηνύσεις που έχουμε υποβάλλει δεν έχουν καμία εξέλιξη. Οι υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο. Εμείς κάνουμε ό,τι ορίζει ο Νόμος. Προχωρούμε σε μετρήσεις, απολυμαίνουμε το νερό, κάνουμε επενδύσεις για την ασφάλιση των εγκαταστάσεων, παρακολουθούμε νυχθημερόν το σύστημα scada. Δυστυχώς συχνά –πυκνά έχουμε δολιοφθορές και απασχολούμε συνεργεία για να επιδιορθώνουν ζημιές προκειμένου να διασφαλίσουμε το νερό και τη δημόσια υγεία. Αυτά γίνονται μόνο στον Βόλο. Πουθενά αλλού», ξεσπά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στ. Παπαευσταθίου. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει με κάποιον τρόπο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι ο κύριος διαχειριστής του νερού και θα κάνει ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για να διασφαλίσει την υδροδότηση όλων των κατοίκων και πάνω απ’ όλα να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου