ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

16 τόνους καρπούζια παρήγαγε το Π.Θ.

16-τόνους-καρπούζια-παρήγαγε-το-π-θ-429065

Θα διατεθούν δωρεάν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου – «Είναι πεντανόστιμα» λένε όσοι δοκίμασαν

Παραγωγή καρπουζιών, που φτάνει τους 16 τόνους(!), έβγαλε το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε χθες και πέραν των δειγμάτων που θα κρατηθούν για ερευνητικούς σκοπούς και όσα δόθηκαν σε στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας για να δοκιμάσουν, τα υπόλοιπα θα διατεθούν δωρεάν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου προκειμένου να διανεμηθούν σε πολίτες που έχουν ανάγκη.

Ηδη από το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν έρθει σε επαφή με τον Δήμο Βόλου, για τη δωρεάν διάθεση των καρπουζιών. Η παράδοση θα γίνει σήμερα το πρωί και άμεσα αναμένεται να διατεθούν σε δικαιούχους.

Η παραγωγή έγινε στο πλαίσιο έρευνας του Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου και επίκουρο καθηγητή Σπύρο Πετρόπουλο, η καλλιέργεια έγινε με βάση τις πρακτικές που εφαρμόζουν παραγωγοί της περιοχής. Σε τμήμα της εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι με φυσικούς βιοδιεγέρτες για να διαπιστωθεί αν μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή.

Συνολικά καλλιεργήθηκαν 2,2 στρέμματα και έδωσαν 16 τόνους καρπούζια, η συγκομιδή των οποίων ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα θα μελετηθεί και η ποιότητα σε νέες έρευνες που θα γίνουν, θα εξεταστούν η γεύση, η οπτική εμφάνιση, η διατροφική αξία, αλλά και η χημική σύστασή τους (σάκχαρα, οξέα κ.ά.).

Πάντως από τη δοκιμή που έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας κ. Χρήστος Αθανασίου δήλωσε ότι «τα καρπούζια είναι πεντανόστιμα».

Στην έρευνα εκτός του κ. Πετρόπουλου συνεργάστηκαν ο υπεύθυνος του αγροκτήματος Δρ. Σπύρος Σουίπας, η υπάλληλος της Γεωπονικής Σχολής, Σοφία Ασημακοπούλου και ο υποψήφιος διδάκτορας Νίκος Πολύζος, ενώ το πείραμα έγινε με χρηματοδότηση της εταιρείας Agrology Παπαοικονόμου ΑΒΕΕ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου