Γινόμαστε… αριθμοί

γινόμαστε-αριθμοί-455297

Της Ελένης Χάνου

Ηταν πέρυσι τον Αύγουστο, κατά την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των επιτυχόντων εισακτέων στα τμήματα, όταν και το ευρύ κοινό αντιλήφθηκε τι… σημαίνει ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων.

Δίπλα στα τμήματα εισαγωγής αντί για ονοματεπώνυμα επιτυχόντων υπήρχαν… κωδικοί. Γονείς και συγγενείς επιτυχόντων, που περίμεναν πώς και πώς να πάρουν την εφημερίδα και να κρατήσουν ενθύμιο την επιτυχία του παιδιού τους, απογοητεύτηκαν, όταν πέρυσι για πρώτη φορά από τις σελίδες απουσίαζαν τα ονόματα των επιτυχόντων, που εισήχθησαν στις σχολές.

Ο νόμος στέρησε τη χαρά από εκατοντάδες επιτυχόντες και τις οικογένειές τους να δουν το όνομά τους στον Τύπο, όπως παραδοσιακά γινόταν κάθε χρόνο. Και στα Γενικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια η ανακοίνωση των επιτυχόντων έγινε με βάση τους κωδικούς των υποψηφίων και όχι τα ονόματά τους.

Το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος τον Αύγουστο. Κανείς διευθυντής δεν παίρνει την ευθύνη να μην εφαρμόσει τον νόμο και σε περίπτωση καταγγελίας να βρεθεί «μπλεγμένος». Χθες πάντως χάρη στις επίπονες αναζητήσεις των δημοσιογράφων, ορισμένα ονόματα δημοσιεύτηκαν. Οπως και οι φωτογραφίες των επιτυχόντων, που τους καμαρώνουν οι γονείς τους.

Μία… γεύση όμως του νόμου περί προσωπικών δεδομένων πήραμε πρόσφατα και με τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις εισαγωγής στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Κάθε χρόνο ανακοινώνονταν τα ονόματα, όχι όμως και φέτος. Η ανακοίνωση έγινε με βάση τους αριθμούς πρωτοκόλλου των αιτήσεων των γονέων για τη συμμετοχή των παιδιών τους στις εξετάσεις και φυσικά δεν δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο.

Γονείς μαθητών τηλεφωνούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ρωτώντας πότε θα γίνει η δημοσίευση των ονομάτων. Οταν πληροφορούνταν τους λόγους για τους οποίους δεν θα γίνει αντιδρούσαν.

Συγκλονιστικός ήταν ένας πατέρας: «Είμαστε άτομα με όνομα και επώνυμο. Οχι κωδικοί. Οχι αριθμοί. Δεν μπορεί να αριθμοποιούμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο και κανείς να μην αντιδρά».

Τα προσωπικά δεδομένα σαφέστατα και πρέπει να είναι σεβαστά από όλους. Οταν όμως πρόκειται για επιτυχίες και μάλιστα τέτοιου είδους, που η δημοσιοποίηση ονομάτων δίνει τη χαρά της ηθικής επιβράβευσης και δη σε εφήβους και νέους, τότε μάλλον θα πρέπει να επανεξεταστεί η καθολική εφαρμογή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου