ΤΟΠΙΚΑ

Οδύσσεια τέλος για λατόμους του Πηλίου

οδύσσεια-τέλος-για-λατόμους-του-πηλίο-460006

Δεν το… πιστεύουν οι ίδιοι μετά από τη χρόνια περιπέτειά τους και περιμένουν να δουν το υπηρεσιακό έγγραφο

Στο τέλος της φθάνει η Οδύσσεια για τους λατόμους του Καλαμακίου στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Μετά το τρίχρονο κλείσιμο των λατομείων η Διεύθυνση Μεταλλίων Βορείου Ελλάδος εξέδωσε την πολυπόθητη άρση απαγόρευσης, που σημαίνει ότι οι λατόμοι μπορούν να επιστρέψουν στο μεροκάματο. Η άρση απαγόρευσης ήρθε σε ηλεκτρονική μορφή στους τεχνικούς συμβούλους του συνεταιρισμού λατόμων Καλαμακίου και οι επαγγελματίες που επί χρόνια φθάνουν στην… πηγή, περιμένουν το επίσημο έγγραφο διά της υπηρεσιακής οδού πριν «πιστέψουν» ότι επιτέλους οι μπάρες ανεβαίνουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού λατόμων Καλαμακίου, Νίκο Ντόλια, η απόφαση της άρσης απαγόρευσης που αναμενόταν εδώ και μήνες, εκδόθηκε τελικώς προχθές και στάλθηκε στο συνεταιρισμό. «Η απόφαση δεν εμπεριέχει όρους, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουμε όσα υποσχεθήκαμε όπως για παράδειγμα να γίνουν οι περιφράξεις, οι βαθμίδες», εξήγησε.

«Η απόφαση βγήκε. Το θέμα είναι να την πάρουμε στα χέρια μας για να πιστέψουμε ότι επιστρέφουμε στη δουλειά μας. Τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε ότι θα φθάσει υπηρεσιακά στον συνεταιρισμό, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και στο Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών», σημείωσε ο κ. Ντόλιας.

Οι 22 λατόμοι του Καλαμακίου είναι οι πρώτοι που μπαίνουν μέσα στα λατομεία μετά από τρία χρόνια απαγόρευσης και έξι χρόνια περιπετειών. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Οι χώροι είναι εγκαταλελειμμένοι, τα μηχανήματα χρειάζονται συντήρηση και αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν πριν μπορέσουν να δουλέψουν. Ο κ. Ντόλιας θέτει μία ακόμη παράμετρο. Αυτή της δημιουργίας πελατολογίου ξανά από την αρχή καθώς μετά από τόσα χρόνια, οι πελάτες τους έχουν στραφεί σε άλλες πηγές. «Ξεκινάμε από την αρχή και όχι με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Τουλάχιστον ξεκινάμε και μπορούμε να δουλέψουμε. Ελπίζουμε ότι με το άνοιγμα των λατομείων περισσότεροι λατόμοι θα ενταχθούν στον συνεταιρισμό», ανέφερε εκφράζοντας τις ευχαριστίες των λατόμων σε όλους όσοι βοήθησαν για να ανοίξουν και πάλι τα λατομεία.

Η… Οδύσσεια πάντως συνεχίζεται για τους λατόμους του Νεοχωρίου και της Συκής που επίσης περιμένουν τις αποφάσεις άρσης απαγόρευσης από τη Διεύθυνση Μεταλλίων Βορείου Ελλάδος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου