ΤΟΠΙΚΑ

Ξαναχτύπησε το ΠΑΚΟΕ με δικές του μετρήσεις

ξαναχτύπησε-το-πακοε-με-δικές-του-μετρ-460732

Βγάζει ακατάλληλες 16 ακτές της Μαγνησίας, κάποιες βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία», που όμως με μετρήσεις της Περιφέρειας είναι «κρυστάλλινες»

«Χτύπησε» και φέτος το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), δυσφημώντας εν μέσω θερινής περιόδου πολυσύχναστες ακτές της Μαγνησίας, κάποιες εκ των οποίων βραβευμένες και με τη «Γαλάζια Σημαία». Η λίστα με τις 16 «ακατάλληλες», κατά το ΠΑΚΟΕ, ακτές εκδόθηκε λίγες μόλις ημέρες αφότου η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δημοσιοποίησε τα αποτέλεσμα αναλύσεων σε δείγματα που λήφθηκαν από 90 σημεία στις κολυμβητικές ακτές των δήμων και βάσει των οποίων τα νερά χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής και άριστης ποιότητας».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κατά το εθιμοτυπικό και παρά τις σε βάρος του μηνύσεις και ανακοινώσεις ακόμη και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από δύο χρόνια που αμφισβήτησε «την επιστημονική πληρότητα του ΠΑΚΟΕ», παρουσίασε και φέτος μετρήσεις σε 354 ακτές της χώρας, οι 26 εκ των οποίων στη Μαγνησία.

Χρησιμοποιώντας κατά πως υποστηρίζει τη μέθοδο διήθησης σε μεμβράνες, το ΠΑΚΟΕ, αλλά χωρίς για την περίπτωση της Μαγνησίας να καταγράφει συντεταγμένες όπως κάνει για άλλες περιοχής, φέρεται να πήρε δείγματα από 26 παραλίες.

Τις 16 από αυτές σύμφωνα με τις δικές του μετρήσεις το ΠΑΚΟΕ έβγαλε ακατάλληλες. Μεταξύ τους πολυσύχναστες παραλίες και μάλιστα βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία».

Οι εξαιρετικής ποιότητας ακτές έγιναν… «ακατάλληλες»

Οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ που αμφισβητούνται για την εγκυρότητά τους, έρχονται να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό δυσφημώντας για μία ακόμη φορά ακτές, που σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας είναι όχι απλώς κατάλληλες για κολύμβηση αλλά διαθέτουν νερά εξαιρετικής ποιότητας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Π.Ε. Μαγνησίας είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους θαλασσινού νερού από 90 σημεία δειγματοληψιών στις κολυμβητικές ακτές όλων των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.

Με βάση τα αναλυτικά δεδομένα των διενεργηθέντων δειγματοληψιών και μικροβιολογικών δοκιμών επιτρέπεται η χρήση των θαλάσσιων νερών για κολύμβηση σε όλες τις ακτές κολύμβησης των Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων, διότι πληρούν τα πρότυπα της κείμενης νομοθεσίας για την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη είχε αναφέρει ότι «σε όλες και στις πλησιέστερες ακτές στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου,επιτρέπεται η χρήση των θαλάσσιων νερών για κολύμβηση διότι πληρούν τα πρότυπα της κείμενης νομοθεσίας για την ποιότητα των νερών κολύμβησης και χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής και αρίστης ποιότητας. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων με ευθύνη απέναντι στους πολίτες, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους και θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα αυτών».

Απειλούν με μηνύσεις

Τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις. «Κάθε χρόνο γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο για τους ίδιους λόγους. Επιμένω στα αποτελέσματα που ανακοινώσαμε. Οι έλεγχοι γίνονται με βάση την κείμενη νομοθεσία με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένα σημεία από επόπτες υγείας σε συνεργασία με το λιμεναρχείο και τα αποτελέσματα βγαίνουν από πιστοποιημένα εργαστήρια. Με τη λογική του ΠΑΚΟΕ ο καθένας μπορεί να κάνει μετρήσεις. Δεν είναι έτσι», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

«Εμείς εμμένουμε στις μετρήσεις της Περιφέρειας που είναι επίσημες και βάσει νομοθεσίας. Το ΠΑΚΟΕ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο… Δεν θα το ακολουθήσουμε. Διαβεβαιώνουμε δημότες και επισκέπτες ότι οι ακτές μας είναι κατάλληλες», σχολίασε ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης.

«Εμπιστευόμαστε απολύτως και μόνο τις μετρήσεις της Περιφέρειας. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η δυσφήμηση των ακτών μας. Κάπου πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας», ανέφερε εξάλλου ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκ. Φορτούνας, ο οποίος θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και θα προτείνει όπως και πριν από δύο χρόνια την υποβολή μήνυσης κατά του ΠΑΚΟΕ. Ο ίδιος πάντως έδραξε της ευκαιρίας να υπενθυμίσει στην Περιφέρεια την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της αποχέτευσης στα Καλά Νερά που θα διασφαλίσει τις ακτές από «μαύρο πόλεμο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου