Τεστ αντοχής...

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-24, 15:04:36
Τεστ αντοχής...

Της Ελένης Χάνου

 

Συγκλόνισε η ιστορία υποψήφιας των πανελλαδικών εξετάσεων στη Μαγνησία, που βγήκε μετά από εννέα(!) ολόκληρες ώρες από το εξεταστικό κέντρο, όπου έδινε το μάθημα της Φυσικής.

Η ιστορία της υποψήφιας και της μητέρας της, που ξεροστάλιαζε έξω από το εξεταστικό, αποκάλυψε τον «Γολγοθά» που βίωσε μία έφηβη στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπλέον έρχεται να αναδείξει και μία αθέατη πτυχή των πανελλαδικών εξετάσεων στα λεγόμενα εξεταστικά κέντρα φυσικώς αδυνάτων.

Εκεί που οι υποψήφιοι δεν έχουν ένα τρίωρο στη διάθεσή τους να εξεταστούν, αλλά μπορεί να χρειαστούν ακόμη και εννέα ώρες, όπως στην παρούσα περίσταση για να ολοκληρώσουν την εξέτασή τους.

Οι υποψήφιοι, που βρίσκονται στα εξεταστικά από νωρίς το πρωί, λαμβάνουν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα θέματα, προετοιμάζονται πάνω σε αυτά, κρατούν τις σημειώσεις τους και όταν νιώθουν έτοιμοι δηλώνουν στους επιτηρητές ότι μπορούν να εξεταστούν προφορικά ενώπιον τριμελούς επιτροπής εκπαιδευτικών.

Κι εκεί ξεκινούν τα… δύσκολα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να παρουσιαστούν στην επιτροπή, στην οποία χρεώνονται έως και πέντε υποψήφιοι ανά μάθημα.

Κι αν κάθε υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα εξέτασης, αυτό σημαίνει ότι ο πέμπτος και τελευταίος μαθητής θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να φτάσει στην επιτροπή.

Αν υπάρχει ένα πλεονέκτημα για υποψηφίους με δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες, αυτό της προφορικής εξέτασης, εξανεμίζεται, όταν υπόκεινται στον βάσανο της αναμονής με το άγχος να τους κυριεύει και παίζουν στα όρια της εξάντλησής τους.

Κι όλα αυτά γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός εν ενεργεία εκπαιδευτικών με γνώσεις στην ειδική αγωγή, που να μπορεί να αξιολογήσει τους υποψηφίους, ώστε να συγκροτηθούν περισσότερες επιτροπές και να μειωθεί η αναμονή της προφορικής εξέτασης.

Το σύστημα θα πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό του από το Υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και να ανοίξουν οι πόρτες στη δημόσια εκπαίδευση περισσότερων ειδικών παιδαγωγών, πριν οι πανελλαδικές στα εξεταστικά κέντρα φυσικώς αδυνάτων μετατραπούν, αν δεν έχουν ήδη γίνει, σε τεστ… αντοχής εφήβων.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
4
=