Τους έκοψαν τα φτερά

τους-έκοψαν-τα-φτερά-471022

Τελευταία ημέρα μεθαύριο Τρίτη των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και της Μαγνησίας, που δίνουν τη «μάχη» για την εισαγωγή τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μία «μάχη» που για τους υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «Βατερλό» εξαιτίας των δύσκολων θεμάτων τόσο της Χημείας, όσο κυρίως της Φυσικής, που προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις.

Για τα θέματα της Φυσικής παρενέβη με τριπλή ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, κάνοντας λόγο για τεστ αντοχής των υποψηφίων, που ακόμη και να βρίσκονται στο επίπεδο για να απαντήσουν στα δύσκολα θέματα της Φυσικής δεν τους έφθανε ο χρόνος. Οκτώ(!) σελίδες ήταν τα θέματα, στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι.

Οκτώ σελίδες που αφορούσαν στη διατύπωση των θεμάτων. Και που ακόμη κι ένας έμπειρος φυσικός χρειάζεται έως δύο ώρες για να απαντήσει.

Οι υποψήφιοι έδωσαν τη μάχη τους στα εξεταστικά κέντρα. Εξάντλησαν το τρίωρο της εξέτασης μετά το αρχικό σοκ που υπέστησαν και έβαλαν τα δυνατά τους για το καλύτερο, έστω κι αν σε κάποια ζητήματα είτε δεν μπόρεσαν, είτε δεν πρόλαβαν να απαντήσουν.

Απαρηγόρητοι υποψήφιοι για την προσπάθειά τους, που δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, λύγισαν στα εξεταστικά κέντρα. Κάποιοι ξέσπασαν σε κλάματα βγαίνοντας από τις αίθουσες εξέτασης. Καθηγητές μάταια προσπαθούσαν να τους παρηγορήσουν, να τους πουν ότι δεν ήρθε το «τέλος του κόσμου».

Υποψήφιοι νιώθουν τα φτερά τους κομμένα. Και αυτό όχι γιατί οι ίδιοι δεν προετοιμάστηκαν καταλλήλως ή γιατί δεν προσπάθησαν. Υπερπροσπάθεια κατέβαλαν, σε μια άνιση, όπως αποδείχθηκε, «μάχη».

Ούτε οι γονείς μπορούσαν να ηρεμήσουν τα παιδιά τους. Νιώθουν ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε για να τα βοηθήσουν, να τους δώσουν κουράγιο να συνεχίσουν τον Γολγοθά, να τους πουν ότι χάθηκε μία «μάχη», όχι όμως ο «πόλεμος», να τους δείξουν άλλες διεξόδους για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Οι φετινές πανελλαδικές ήταν μία τραυματική εμπειρία για τους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης, κάτι που απομένει να πιστοποιηθεί από τις βαθμολογίες όταν ανακοινωθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου