ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικά έκπτωτος ο ΕΝΙΠΕΑΣ

οριστικά-έκπτωτος-ο-ενιπεασ-482559

Μέσα σε έναν χρόνο εκτέλεσε μόλις το 6% των εργασιών για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης

Τον δρόμο της οριστικής έκπτωσης του ΕΝΙΠΕΑ, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο αντικατάστασης, ζωνοποίησης και αυτοματοποίησης του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ, ανοίγει το υπουργείο Υποδομών. Με απόφαση κόλαφο του αυτοτελούς τμήματος νομικής υποστήριξης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απορρίπτεται η ένσταση της αναδόχου εταιρείας επί της απόφασης της ΔΕΥΑΜΒ να κηρύξει έκπτωτο τον ΕΝΙΠΕΑ δεδομένου ότι οι εργασίες δεν εξελίσσονται βάσει χρονοδιαγραμμάτων.

Η απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος είχε ληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2018. Επί της απόφασης ο ΕΝΙΠΕΑΣ κατέθεσε ένσταση στις 11 Ιανουαρίου 2019 και την περασμένη Δευτέρα εκδόθηκε η απόφαση του αυτοτελούς τμήματος νομικής υποστήριξης του υπουργείου Υποδομών.

Σύμφωνα με το υπουργείο «παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών που οφείλονται αποκλειστικά στον ανάδοχο και αφορούν σε συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας όπως η έκδοση της άδειας εκσκαφής οδοστρωμάτων του δήμου Βόλου, η έγκαιρη σύνταξη της μελέτης εφαρμογής κάθε τμήματος του έργου, με αποτέλεσμα η ανάδοχος να έχει καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση των εργασιών».

Όπως διαπιστώνει το υπουργείο «το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης είναι πολύ μικρό μόλις 6% έπειτα από 12 μήνες που αντιστοιχούν στο 30% του συμβατικού χρονοδιαγράμματος εργασιών με σημαντική υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία παρέκλινε συνεχώς από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Επιπλέον η ανάδοχος και σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Υπουργείου, «δεν έχει καλύψει το ποσό της ληφθείσας προκαταβολής 240.000 ευρώ για τον οποίο δεν προσκόμισε στην υπηρεσία καμία ενημέρωση. Συμπερασματικά δεν υφίσταται και ουδέποτε υπήρξε οικονομική ζημία της αναδόχου».

Εξετάζοντας τις αιτιάσεις του ΕΝΙΠΕΑ, το Υπουργείο αποφαίνεται ότι η διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών και καθαιρέσεων οι υποχρεώσεις βαρύνουν τον ανάδοχο και ότι ο «ανάδοχος μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελέσει καμία ολοκληρωμένη δοκιμή στεγανότητας του δικτύου», ενώ επιπλέον «το χρονικό διάστημα από 2/11/2018 έως και 28/1/2019 δεν εκτελούνταν καμία εργασία κατασκευής δικτύου ούτε υπήρξε συνεργασία ή ενημέρωση για την κατασκευή του έργου από πλευράς του αναδόχου».

«Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων και από όσα διαμείφθηκαν κατά την εξέταση της ένστασης προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, με υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία μετά την επίδοση προς αυτή της Ειδικής Πρόσκλησης δεν προέβη σε καμία ενέργεια επιτάχυνσης του ρυθμού των εργασιών και από την όλη συμπεριφορά της δεν προκύπτει καταφανής βελτίωση στην εξέλιξη της εκτέλεσης του έργου, αφού δεν έχει εκτελέσει και παραδώσει σε λειτουργική χρήση κανένα τμήματα του δικτύου ύδρευσης ενώ και μετά την κήρυξη της έκπτωσης η ανάδοχος εξακολουθεί να παραμελεί τις υποχρεώσεις της», καταλήγει το υπουργείο απορρίπτοντας την ένσταση του αναδόχου και ανοίγοντας τον δρόμο της έκπτωσης της εταιρείας.

Πλέον η ΔΕΥΑΜΒ αναμένει επίσημα την απόφαση πριν κινήσει τις διαδικασίες να αναθέσει το μείζον, για την διασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού στην πόλη, έργο στον δεύτερο ή τρίτο κατά σειρά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, διαδικασία χρονοβόρα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου