Το δις εξαμαρτείν

το-δις-εξαμαρτείν-486481

Της Ελένης Χάνου

Στις εκλογές του 2014 ήταν η πρώτη φορά, που με το κλείσιμο της κάλπης τα μόνα αποτελέσματα που μεταδίδονταν on line από τους ιστοτόπους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορούσαν μόνο στους συνδυασμούς.

Η βραδιά των εκλογών είχε κυλήσει τότε χωρίς σταυροδοσία και το ξημέρωμα της Δευτέρας είχε βρει εκατοντάδες υποψηφίους να αναζητούν με κάθε τρόπο σε κάθε πιθανή πηγή τις προσωπικές τους επιδόσεις στην κάλπη.

Τότε με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών δόθηκε τέλος στην αναμετάδοση της σταυροδοσίας.

Φέτος, με την ίδια εγκύκλιο το Υπουργείο Εσωτερικών επίσης δεν ζητούσε σταυροδοσία από τις κατά τόπους Περιφέρειες για τους υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, όπως και αποτελέσματα για τις εκλογές στα τοπικά συμβούλια.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φρόντισε στο σύστημα καταχώρησης του εκλογικού αποτελέσματος να ενσωματώσει τη σταυροδοσία των δικών της υποψηφίων. Μπορεί βεβαίως η ενσωμάτωση να γινόταν… σταγόνα – σταγόνα, υπήρχε όμως μία εικόνα.

Αντιθέτως οι Δήμοι, στους οποίους κοινοποιούνται τα τηλεγραφήματα από δικαστικούς αντιπροσώπους, δεν φρόντισαν να οργανωθούν. Είτε επειδή δεν ενημερώθηκαν, είτε επειδή δεν φρόντισαν να οργανώσουν δικές τους πλατφόρμες για την καταχώρηση της σταυροδοσίας.

Ετσι, όταν οι κάλπες έκλεισαν και το αποτέλεσμα «κλείδωσε» για τους συνδυασμούς, άρχισε το μαρτύριο του «σταυρού». Ενα μαρτύριο που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ημέρες και που συνεχίστηκε έως το τέλος της εβδομάδας και για τα τοπικά συμβούλια, για τα οποία επισήμως δεν βγήκαν αποτελέσματα.

Το πάθημα του 2014 δεν έγινε μάθημα στους Δήμους και η πίεση όλη μεταφέρθηκε στο Πρωτοδικείο Βόλου, που έπρεπε με δύναμη σαφώς μικρότερη από τον αριθμό των δικαστικών αντιπροσώπων και μελών των εφορευτικών επιτροπών να κάνει την καταμέτρηση σε χρόνο ρεκόρ για να σταματήσει η αγωνία των υποψηφίων.

Αλλες χρονιές η ανακήρυξη γινόταν με σχετική άνεση χρόνου. Αυτή τη φορά η πίεση ήταν αφόρητη και μόνο από την παρουσία υποψηφίων και γνωστών ή φίλων τους δικηγόρων, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να έχουν μία εικόνα.

Στις επόμενες εκλογές οι άμεσα εμπλεκόμενοι ας θυμηθούν το νέο πάθημα κι ας μην το επαναλάβουν και τρίτη φορά…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου