ΤΟΠΙΚΑ

14 γυναίκες στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

14-γυναίκες-στα-έδρανα-του-δημοτικού-συμ-488923

Ανανεωμένο σχεδόν κατά το ήμισυ με περισσότερες γυναικείες παρουσίες στα έδρανα είναι το νέο δημοτικό συμβούλιο Βόλου που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ακόμη βεβαίως η πλήρης σύνθεσή του δεν έχει κλειδώσει καθώς αναμένεται η ανακοίνωση από το Πρωτοδικείο των εδρών κάθε συνδυασμού ανά ενότητα βάσει του εκλογικού μέτρου από την εικόνα των «σίγουρων» όμως που υπάρχει φαίνεται ότι η ανανέωση των προσώπων που θα καθίσουν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου αφορά είναι της τάξης του 49%.

Η ανανέωση οφείλεται κυρίως στους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Επικεφαλής και υποψήφιοι με εξαίρεση ελάχιστους δεν συμμετέχουν στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Στους 24 ανέρχονται οι νεοεισερχόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο εκ των οποίων 8 από την παράταξη του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, έξι νέοι από την παράταξη της Νάνσυς Καπούλα, τέσσερις από την παράταξη του Ιάσονα Αποστολάκη, ισάριθμοι νέοι από την παράταξη του Αποστόλη Παπαδούλη και δύο νέοι δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του Αποστόλη Ριζόπουλου.

Μόνο οι Δημ. Πέγιος, Διαμαντένιας Θεολόγος, Ιάσων Αποστολάκης, Φωτεινή Κοκκινάκη και Θ. Τσαλούχας συνεχίζουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο από τις μειοψηφίες, σε αντίθεση με τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου, που κατάφερε να όχι απλώς να «κρατήσει» 20 παλιούς σε σύνολο 28 δημοτικών συμβούλων, αλλά οι εκλεγέντες είναι σημαντικά ενισχυμένοι και σε ψήφους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Γιώργου Πράττου που από τους 1.624 σταυρούς το 2014 έλαβε 3.287, ενώ το φράγμα των 2.000 σταυρών έσπασαν ο Γιώργος Μουλάς με 2.406 σταυρούς, ο Θάνος Θεοδώρου με 2.384 (από 683 το 2014), ο Ανδρέας Ζέρβας με 2.203 σταυρούς (από 828 το 2014) και ο Αποστόλης Ζαρκάδας Βεργής με 2.193 (από 1.194 το 2014).

Η ανανέωση σε πρόσωπα και η ενίσχυση όσων συνεχίζουν δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό του νέου δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Πιο έντονο θα είναι το… άρωμα γυναίκας στα έδρανα.

Το 2014 δέκα γυναίκες εκλέχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, το 20% δηλαδή των δημοτικών συμβούλων.

Αυτή τη φορά στα έδρανα θα καθίσουν 14 γυναίκες τουλάχιστον (καθώς κάποιες έδρες «παίζουν») εκ των οποίων οι 12 για πρώτη φορά. Πρώτη σε σταυρούς εισέρχεται από τη Ν. Ιωνία η Νατάσα Μορφογιάννη (1.849 ψήφοι) και ακολουθούν οι Δέσποινα Κότογλου, Βούλα Αναγνώστου, Σοφία Χάλαρη, Βιολέτα Καντόλα και Γεωργία Μποντού – Τοκαλή από την ομάδα του κ. Μπέου, όπως και οι Νάνσυ Καπούλα, Βιολέτα Μήτρου, Σόνια Χαρανά, Ελένη Παπαθανασίου, Αφροδίτη Δραμητινού, Φωτεινή Κοκκινάκη, Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη και Σούλα Βακουφτσή από τις αντιπολιτεύσεις. Αυτή τη φορά το ποσοστό των γυναικών στο νέο δημοτικό συμβούλιο ανέρχεται στο 29% περίπου.

Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει η εγκατάσταση της δημοτικής αρχής θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου και η θητεία της θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα συνέλθει, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους, εν προκειμένω του κ. Κώστα Λούλη που έλαβε 6.162 ψήφους.

Στη συνεδρίαση αυτή, στην οποία θα προεδρεύσει ο σύμβουλος που θα τη συγκαλέσει, το σώμα θα εκλέξει, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του. Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προεδρείου και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, θα εκλέξει μεταξύ των μελών του, με μυστική ψηφοφορία, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Επίσης θα οριστούν και οι νέοι αντιδήμαρχοι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου