ΤΟΠΙΚΑ

Κέρδισε το στοίχημα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

κέρδισε-το-στοίχημα-το-πανεπιστήμιο-θ-489907

Εγκρίθηκαν τα προγράμματα σπουδών και οι καθηγητές είναι στις θέσεις τους

Πανέτοιμο να υποδεχθεί και τους 5.665 φοιτητές στα 18 υφιστάμενα και στα 17 νέα τμήματά του, που θα λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος, είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Κερδίσαμε το στοίχημα και πλέον είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τους φοιτητές. Αυτή τη στιγμή είμαστε ενδεχομένως το πρώτο Πανεπιστήμιο που είναι σε πλήρη ετοιμότητα να δεχθεί τους νέους φοιτητές στα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου άναψε πράσινο φως για το πρόγραμμα σπουδών στα 17 νέα τμήματα που από φέτος μπαίνουν στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων και από το Σεπτέμβριο θα υποδεχθούν τους πρώτους εισακτέους, συνολικά 2.845 φοιτητές.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν για τη δημιουργία του προγράμματος σπουδών σε κάθε τμήμα κινήθηκαν σε τρεις άξονες: να περιλαμβάνουν τα προγράμματα πολύ νέες θεωρίες και γνωστικά αντικείμενα, να συνδυάζουν την προηγούμενη εμπειρία των μελών ΔΕΠ των πρώην ΤΕΙ και να «παντρεύουν τις ιδιομορφίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκεται σε μία περιοχή τουριστική και αγροτική. «Θέλουμε να δώσουμε ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και να διαφοροποιηθούμε από τα υπόλοιπα τμήματα που ξεφυτρώνουν ανά την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μαμούρης.

Ηδη έχουν κατανεμηθεί και οι θέσεις μελών ΔΕΠ στα καινούρια τμήματα: υπάρχουν 65 συμβασιούχοι με ακαδημαϊκή εμπειρία, και 20 πιστώσεις συμβασιούχων με το Ν. 407 που αντιστοιχούν σε περίπου 60-65 θέσεις. «Εχουμε την υπόσχεση του υπουργού ότι θα μας δοθούν 26 θέσεις ΔΕΠ για τα παλιά τμήματα και επιπλέον αριθμός συμβασιούχων για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των νέων τμημάτων», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

Με βάση τον αριθμό των καθηγητών, ορισμένα από τα νέα τμήματα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό σε ποσοστό 80% για ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών διάρκειας τετραετίας ή πενταετίας. Υπάρχουν όμως και νέα τμήματα που δεν έχουν να αντλήσουν από τα πρώην ΤΕΙ και οι ανάγκες τους καλύπτονται για τα δύο πρώτα εξάμηνα του πρώτου έτους. «Μέσα στο 2019 θα φροντίσουμε για την εξ ολοκλήρου κάλυψή τους σε προσωπικό», σημείωσε ο πρύτανης του Π.Θ.

Παραπάνω οι φοιτητές απ’ όσους μπορεί να διαχειριστεί

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλείται φέτος να υποδεχθεί διπλάσιο αριθμό φοιτητών. Στον διπλασιασμό του αριθμού των φοιτητών συμβάλλει μεν η αύξηση των εισακτέων στα 18 τμήματα, καθοριστικός όμως παράγοντας είναι η λειτουργία επιπλέον 17 τμημάτων μετά τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας τα οποία μπαίνουν από φέτος στο μηχανογραφικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 17 νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν θα εισαχθούν συνολικά 2.845 φοιτητές. Αλλά και στα 18 τμήματα που λειτουργούν και σήμερα ο αριθμός των φοιτητών θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι: από τους 2.677 φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2018- 2019, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα φοιτήσουν 2.820 φοιτητές.

«Με λύπη θα το πω ότι ο αριθμός των εισακτέων είναι εκτός πλαισίου επιθυμιών μας. Είναι πάρα πολλοί. Το Υπουργείο διαχρονικά δεν εισακούει τις επιθυμίες μας να έχουμε ένα σχετικό μικρότερο αριθμό φοιτητών για να μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε. Παρ’ όλα αυτά επειδή είμαστε πολύ συνηθισμένοι και κάθε χρόνο αυτό γίνεται θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου