ΤΟΠΙΚΑ

Ετεροβαρής ανάπτυξη του Π.Θ.

ετεροβαρής-ανάπτυξη-του-π-θ-495378

Ο αριθμός των εισακτέων στα νέα τμήματα, που θα λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος, κλείνει την «ψαλίδα» του φοιτητικού δυναμικού μεταξύ Βόλου – Λάρισας

Ετεροβαρής η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανάμεσα στις πόλεις της Θεσσαλίας, όπως αποκαλύπτει ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στα νέα τμήματα του ιδρύματος, που μπαίνουν από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο και θα λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Ο Βόλος «κερδίζει» μόλις 200 επιπλέον φοιτητές από τη λειτουργία των δύο νέων τμημάτων, σε αντίθεση με τη Λάρισα, στην οποία ο «Καλλικράτης»… της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει 1.645 φοιτητές στα οκτώ νέα τμήματα και την Καρδίτσα όπου θα φοιτήσουν 500 φοιτητές στα τρία νέα τμήματα. Στους 120 ανέρχονται οι φοιτητές του νέου τμήματος στα Τρίκαλα και στους 380 στα τρία νέα τμήματα της Λαμίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε πλήρη ανατροπή του «χάρτη» κατανομής των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις τέσσερις θεσσαλικές πόλεις και στη Λαμία, οδηγεί από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος η λειτουργία των νέων τμημάτων μετά την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ο Βόλος, που είναι και η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όπου συγκεντρωνόταν ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητικού δυναμικού, διατηρεί μεν προβάδισμα αλλά με μικρή διαφορά πλέον από τη γειτονική Λάρισα.

Στα 12 υφιστάμενα τμήματα του Βόλου θα εισαχθούν 1.838 φοιτητές. Στα δύο νέα τμήματα, το επιπλέον φοιτητικό δυναμικό που θα εισαχθεί είναι μόλις 200 άτομα, με το σύνολο των πρωτοετών να αριθμεί 2.038 άτομα.

Αντιθέτως στη Λάρισα, στα δύο υφιστάμενα τμήματα θα εισαχθούν 218 φοιτητές. Από τα οκτώ όμως νέα τμήματα η πόλη θα ενισχυθεί με 1.645 φοιτητές και το σύνολο του φοιτητικού δυναμικού της θα ανέρχεται στα 1.863 άτομα.

Σημαντική είναι και η ενίσχυση της Καρδίτσας. Στους 90 εισακτέους στο υφιστάμενο τμήμα στην περιοχή θα πρέπει να προστεθούν 500 εισακτέοι στα τρία νέα τμήματα, όταν την ίδια ώρα τα Τρίκαλα εμφανίζονται ως μεγάλος «χαμένος»: στους 187 εισακτέους στο υφιστάμενο τμήμα «προστίθενται» 120 εισακτέοι από το νέο τμήμα.

Στη Λαμία στα δύο υφιστάμενα τμήματα θα εισαχθούν 487 φοιτητές και από τα τρία νέα επιπλέον 380 φοιτητές.

Συνολικά οι εισακτέοι φοιτητές στα 35 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι 5.665, εκ των οποίων οι 2.038 στον Βόλο, οι 1.863 στη Λάρισα, 307 στα Τρίκαλα, 590 στην Καρδίτσα και 867 στη Λαμία.

Υπενθυμίζεται ότι τα 35 τμήματα που θα λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι τα εξής: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Βιοχημείας κα Βιοτεχνολογίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Δασολογίας- Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ιατρικής, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κτηνιατρικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονονομικής, Μαθηματικών, Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών, Νοσηλευτικής, Οικονομικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Περιβάλλοντος, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πολιτικών Μηχανικών, Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Συστημάτων Ενέργειας, Φυσικής, Φυσικοθεραπείας και Ψηφιακών Συστημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου