Πολίτες κατώτερου Θεού

πολίτες-κατώτερου-θεού-495697

Της Ελένης Χάνου

Περίσσευε την Κυριακή τα μεσάνυχτα η αγανάκτηση κατοίκων της Μακρυράχης για την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, το μοναδικό που καλύπτει ολόκληρο το Ανατολικό Πήλιο.

Ενας έφηβος έπεσε από την κεντρική γέφυρα του χωριού, αλλά κατάφερε να σωθεί. Εχρηζε άμεσης διακομιδής στο Νοσοκομείο. Ομως για μία ακόμη φορά ασθενοφόρο υπήρχε, αλλά δεν υπήρχε βάρδια οδηγού.

Επί ώρες περίμεναν στο σημείο του συμβάντος μέχρι να έρθει ασθενοφόρο από τον Βόλο(!) για να διακομίσει τον νεαρό στο Νοσοκομείο. Κανείς δεν ήθελε ούτε να σκεφτεί τι κατάληξη θα είχε η αναμονή, εάν ο νεαρός ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση.

Προ μηνός περίπου ένα 9χρονο κοριτσάκι σοβαρά χτυπημένο στο κεφάλι διακομίστηκε με ταξί(!) στο Νοσοκομείο, επειδή και πάλι δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου.

Δραματικά περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας, το μοναδικό άμεσο αποκούμπι κατοίκων των χωριών για την υγεία τους.

Προχθές τα μεσάνυχτα κάτοικοι της Μακρυράχης δεν αγωνιούσαν μόνο για τον νεαρό, που περίμενε το ασθενοφόρο. Ηταν αγανακτισμένοι για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Πολίτες κατώτερου Θεού αισθάνθηκαν για μία ακόμη φορά, κάνοντας τον σταυρό μην τους συμβεί τίποτα.

Οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς έχουν έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο, λύση όμως δεν έχει βρεθεί και η συγκεκριμένη μονάδα παραμένει υποστελεχωμένη.

Υποστελεχωμένη παρά το γεγονός ότι καλύπτει έναν ορεινό Δήμο, ο οποίος δοκιμάζεται από καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του χειμώνα, που καθιστούν τις μετακινήσεις στο μητροπολιτικό κέντρο της Μαγνησίας δύσκολες και λόγω της χιλιομετρικής απόστασης από το Νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερο βάρος, που ταυτόχρονα αποτελεί και τουριστικό προορισμό τόσο τη χειμερινή, όσο και την καλοκαιρινή περίοδο.

Στα Κέντρα Υγείας για να μη φανούν οι ελλείψεις, γιατροί, οδηγοί και προσωπικό θα πρέπει να γίνουν υπεράνθρωποι. Να εργάζονται απίστευτες ώρες, να μην έχουν προσωπική ζωή, να μην έχουν δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν.

Σε διαφορετική περίπτωση αποκαλύπτεται η πλήρης απαξίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου