ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση αγωνίας για τον «σταυρό» για τους υποψηφίους στους Δήμους

παράταση-αγωνίας-για-τον-σταυρό-για-496781

Δεύτερη φορά σε εκλογές δεν θα καταχωρείται online η σταυροδοσία υπέρ δημοτικών και τοπικών συμβούλων

Το κλείσιμο της κάλπης στις επτά σήμερα το απόγευμα και η έναρξη της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων θα σημάνει και την έναρξη του… μαρτυρίου της αναμονής για περισσότερους από 2.200 υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους στους Δήμους και τις Τοπικές Κοινότητες της Μαγνησίας, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας από το Πρωτοδικείο Βόλου για μερικά 24ωρα επιπλέον προκειμένου να μάθουν πόσες ψήφους έλαβαν και αν πήραν το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια. Οι «σταυροί» των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων δεν θα καταχωρούνται on line στο σύστημα αναμετάδοσης του εκλογικού αποτελέσματος κρατώντας στο… «σκοτάδι» τους άμεσα ενδιαφερόμενους μέχρις ότου γίνει η επίσημη καταμέτρηση και ανακοίνωση της σταυροδοσίας από το Πρωτοδικείο.

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό ότι θα συγκεντρώσει «από τις Περιφερειακές Ενότητες τα αποτελέσµατα υπέρ συνδυασµών και υποψηφίων των πολιτικών κοµµάτων και των συνασπισµών κοµµάτων που θα συµµετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ για τις περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές θα συγκεντρώσει τα αποτελέσµατα µόνο για τους συνδυασµούς και όχι εκείνα µε τους σταυρούς προτίµησης των υποψηφίων. Επίσης, δεν µεταδίδονται στο Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσµατα των συνδυασµών για τα συµβούλια κοινότητας».

Η αναμετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνεται από την πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών και θα αφορά στα αποτελέσματα υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπέρ συνδυασμών μόνο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αναμεταδίδει επίσης on line τα αποτελέσματα των εκλογών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της «τα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται on line μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://ekloges.thessaly.gov.gr/ και θα αφορούν στις:

  • Περιφερειακές υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων
  • Δημοτικές υπέρ συνδυασμών.
  • Ευρωεκλογές υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων (ειδικά για τα αποτελέσματα υπέρ υποψηφίων των ευρωεκλογών θα ανακοινώνονται από το ΥΠΕΣ).

Με την καταχώρηση στα συστήματα υπολογιστών από συνεργεία της Περιφέρειας, η μετάδοση των αποτελεσμάτων είναι άμεση (online), για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Λάρισας, Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων, Τρικάλων και Καρδίτσας), καθώς το σύστημα είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει τα αποτελέσματα άμεσα στον κεντρικό server και στο site (κατά μέσο όρο ένα λεπτό μετά την καταχώρησή τους). Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα – απ’ την ίδια διεύθυνση – και σε κινητές συσκευές (με μικρότερες οθόνες: τηλέφωνα, tablets)».

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 27 Μαΐου μετά το κλείσιμο της κάλπης, τους σταυρούς τους θα γνωρίζουν ανάλογα με την πορεία της καταμέτρησης εκτός από τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επέλεξε να καταχωρεί τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, όχι όμως και των δημοτικών ή τοπικών συμβούλων, προκειμένου να αποφύγει πιθανές παρεξηγήσεις και εμπλοκές σε περίπτωση λάθους ή καθυστέρησης ενσωμάτωσης των ψήφων.

Τα τηλεγραφήματα με την σταυροδοσία θα κοινοποιούνται μεν σε Περιφέρεια και Δήμους όπως και στο Πρωτοδικείο, όμως δεν θα καταχωρούνται on line. Ο αριθμός των σταυρών κάθε υποψηφίου θα γίνει γνωστός από το Πρωτοδικείο Βόλου όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορούνται ανεπίσημα για τη σταυροδοσία τους μόνο από… διαρροές.

Αντίστοιχη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος και της σταυροδοσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν οι κατά τόπους Δήμοι που όμως είναι άγνωστο αν έχουν ενημερωθεί για να πράξουν ανάλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η σταυροδοσία καταχωρούνταν on line στο εκλογικό αποτέλεσμα και ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει β’ γύρος εκλογών στους κατά τόπους δήμους ή όχι, θα ήταν γνωστή και η σύνθεση των νέων δημοτικών συμβουλίων. Κι αυτό γιατί φέτος θα ισχύσει ο Νόμος της απλής αναλογικής, που σημαίνει ότι κάθε συνδυασμός θα λάβει αριθμό συμβούλων ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στη σημερινή κάλπη. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος θα κριθεί μόνο το πρόσωπο του δημάρχου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου