ΤΟΠΙΚΑ

Από δύο τμήματα και τέσσερις κάλπες θα περάσουν οι εκλογείς

από-δύο-τμήματα-και-τέσσερις-κάλπες-θα-505651

Πώς θα ψηφίσουμε για ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμους Μαγνησίας και για κοινότητες

Από δύο τμήματα και τέσσερις κάλπες θα κληθούν να περάσουν την ερχόμενη Κυριακή 26 Μαΐου οι πολίτες και της Μαγνησίας, προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους περιφερειακούς συμβούλους που θα εκπροσωπήσουν τη Μαγνησία στο περιφερειακό συμβούλιο, τους δημάρχους στους 8 δήμους του νομού και τους δημοτικούς συμβούλους στα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους εκπροσώπους τους στα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων που ανήκουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το δικαίωμα του εκλέγειν είναι υποχρεωτικό και από φέτος ισχύει και για τους 17άρηδες. Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Αρα για τις εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002. Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 26ης Μαΐου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, οπότε και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στις τέσσερις κάλπες.

Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν 713 εκλογικά τμήματα. Για να μάθει κανείς πού ψηφίζει μπορεί να μπει στη διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών μάθε πού ψηφίζεις συμπληρώνοντας τα πεδία «Επώνυμο», «Ονομα», «Ονομα Πατέρα», «Ετος Γέννησης», «Ονομα Μητέρας» ή μόνο τα πεδία «Ε.Ε.Α.» και «Επώνυμο». Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν και αναρτημένοι κατάλογοι έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Κάθε εκλογέας προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένος θα πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα, είτε διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σε αυτές τις εκλογές οι εκλογείς θα περάσουν από δύο τμήματα, το Α και το Β. Στο Α τμήμα θα ψηφίζουν σε δύο διαφορετικές κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο Β σε δύο διαφορετικές κάλπες για τον δήμο και την κοινότητα στην οποία ανήκουν.

Πώς ψηφίζουμε

Ευρωεκλογές

Στην κάλπη για τις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι μπορούν να «σταυρώσουν» έως τέσσερις υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν.

Περιφερειακές εκλογές

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για παράδειγμα: στην κάλπη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο για όσους ψηφίζουν στη χερσαία Μαγνησία και ένα ψηφοδέλτιο για όσους ψηφίζουν στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Στη χερσαία Μαγνησία κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει έως τέσσερις υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Στα νησιά κάθε ψηφοφόρος έχει δικαίωμα επιλογής ενός προσώπου.

Δημοτικές εκλογές

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια:

έως τρεις σταυρούς προτίμησης

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης

β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Στον ενιαίο Δήμο Βόλου, όσοι είναι κάτοικοι Βόλου και κάτοικοι Ν. Ιωνίας βάζουν έως τρεις σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και έναν σταυρό σε μία από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες που θα επιλέξουν.

Για παράδειγμα: είμαι κάτοικος Βόλου. Ψηφίζω από το κεντρικό ψηφοδέλτιο έως τρεις υποψηφίους του συνδυασμού που θα επιλέξω και έναν σύμβουλο από μία από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, π.χ. έναν από τη Ν. Ιωνία ή έναν από την Πορταριά ή έναν από την Αγχίαλο κ.ο.κ. Δεν ψηφίζω έναν από κάθε ενότητα, αλλά έναν σε μία από τις υπόλοιπες ενότητες.

Το αντίστοιχο ισχύει και για τη Ν. Ιωνία. Εως τρεις σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και έναν σε μία από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες που θα επιλέξω.

Οσοι ψηφίζουν στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες και συγκεκριμένα Αγριά, Αγχίαλο, Αισωνία, Αρτέμιδα, Ιωλκό, Πορταριά και Μακρινίτσα μπορούν να βάζουν μόνο έναν σταυρό και έναν ακόμη σταυρό σε υποψήφιο μιας άλλης πέραν της δικής τους δημοτικής ενότητας.

Για παράδειγμα: είμαι κάτοικος Ν. Αγχιάλου. Ψηφίζω έναν από τον κεντρικό ψηφοδέλτιο για την Αγχίαλο και έναν από μία από τις υπόλοιπες ενότητες που θα επιλέξω. Το 1+1 ισχύει και για τις άλλες δημοτικές ενότητες.

Κοινοτικές εκλογές

Ξεχωριστή θα είναι η κάλπη για τις εκλογές στις κοινότητες για τις οποίες οι ψηφοφόροι θα παίρνουν διαφορετικά ψηφοδέλτια. Μάλιστα εδώ υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: να ψηφίσει κάποιος έναν συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές και κάποιον άλλο συνδυασμό ή ανεξάρτητο στις κοινοτικές.

  • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης
  • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης.

Στο Δήμο Βόλου έως δύο σταυροί μπαίνουν στις κοινότητες Αγριάς, Δράκειας, Διμηνίου, Σέσκλου, Αγ. Βλασίου, Αγ. Λαυρεντίου, Ανω Λεχωνίων, Κάτω Λεχωνίων, Βόλου, Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς, Ανω Βόλου, Μακρινίτσας, Ν. Αγχιάλου, Αϊδινίου, Μικροθηβών, Ν. Ιωνίας, Αλλης Μεριάς, Κατωχωρίου, Πορταριάς.

Ενας σταυρός μπαίνει στις κοινότητες Σταγιατών και Γλαφυρών.

Είμαι ετεροδημότης, ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου