Νόμοι στην υπηρεσία των ανθρώπων ή άνθρωποι στην υπηρεσία των νόμων;

νόμοι-στην-υπηρεσία-των-ανθρώπων-ή-άνθ-505839

Συγκλονίζει η ιστορία της οικογένειας από την Αλβανία, που μολονότι ζει επί σειρά ετών στον Βόλο, όπου έχει στήσει το σπιτικό της, εργάζεται και μορφώνει τα παιδιά της στο δημόσιο σχολείο, καλείται να αποχωριστεί για μήνες το επτάχρονο κοριτσάκι της, επειδή μπέρδεψε τις ημερομηνίες και ο πατέρας δεν φρόντισε για την έγκαιρη ανανέωση της άδειας παραμονής της.

Οπως καταγράφει το ρεπορτάζ, το κοριτσάκι πρέπει να επιστρέψει στην Αλβανία και μέσω του προξενείου να γίνει εκ νέου διαδικασία για να μπορέσει να επανενωθεί με την οικογένειά του. Αν δεν γίνει αυτό, η άδεια δεν μπορεί να ανανεωθεί, το παιδάκι θεωρείται «παράνομο» και δεν θα μπορέσει καν να ανανεώσει την εγγραφή του στο σχολείο.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος για τους μετανάστες. Δεν μπορούν ούτε καν αίτηση να καταθέσουν για ανανέωση της άδειας παραμονής, ακόμη κι αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, αν αυτό το κάνουν εκπρόθεσμα. Μόνο αν μπορέσουν να δικαιολογήσουν ότι συνέτρεχαν «λόγοι ανωτέρας βίας» και δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία εμπρόθεσμα.

Η οικογένεια μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου επιχείρησε να καταθέσει έστω δικαιολογητικά για την εκπρόθεσμη αίτηση, αλλά δεν έγιναν δεκτά και ακολούθησε παρέμβαση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η ηρεμία της οικογένειας έχει χαθεί αυτό το διάστημα, καθώς αν δεν βρεθεί λύση θα πρέπει να αποχωριστεί το κοριτσάκι της για μήνες μέχρι να γίνει η διαδικασία από την αρχή. Το παιδί θα πρέπει να επιστρέψει στην Αλβανία κοντά στους παππούδες του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξαναέρθει νόμιμα στη χώρα. Για μία ακόμη φορά ένα επτάχρονο παιδί θα κληθεί να αλλάξει περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να ζήσει νέο ξεριζωμό από τον τόπο του μακριά από τους γονείς του, όπως και χρόνια πριν όταν ο πατέρας του έφευγε από τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες για να μεγαλώσει την οικογένειά του.

Και τελικά φθάνει κανείς να αναρωτηθεί αν οι νόμοι θεσπίστηκαν για να υπηρετούν τους ανθρώπους ή αν οι άνθρωποι έφθασαν να υπηρετούν τους νόμους;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου