ΤΟΠΙΚΑ

Δέσποινα Κότογλου: 180 οικογένειες χωρίς ρεύμα στον Βόλο

δέσποινα-κότογλου-180-οικογένειες-χωρίς-508136

«Ο Δήμος προσπαθεί να λειτουργήσει σαν ομπρέλα κοινωνικής προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη»

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει το σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο οικογενειών να ζουν χωρίς ρεύμα επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Οι αιτήσεις που γίνονται καθημερινά στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου απ’ όσους διεκδικούν το εφάπαξ βοήθημα για την αποπληρωμή των χρεών τους και την επανασύνδεση των νοικοκυριών τους με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος που και πάλι εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κοινωνικής μέριμνας Δέσποινα Κότογλου στο πρόγραμμα επανασύνδεσης ρεύματος για καταναλωτές που λόγω χρεών είδαν τους διακόπτες του ηλεκτρικού να καταβαίνουν, έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής αιτήσεις 180 οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμες οικογένειες ζουν επί μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην κάλυψη καθημερινών αναγκών τους!

Όπως επισημαίνει η κ. Κότογλου οι διαστάσεις του προβλήματος εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς οι αιτήσεις που γίνονται αφορούν για διακοπές ρεύματος έως τέλος Οκτωβρίου. «Δεν καλύπτεται η περίοδος από τον Νοέμβριο και μετά, οπότε και ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μπορεί να είναι αντίστοιχος ή και πολύ μεγαλύτερος», εξηγεί η αντιδήμαρχος.

«Εμείς ως δήμος συστήσαμε την ειδική τριμελή επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα του Υπουργείου», αναφέρει συμπληρώνοντας ότι σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις εγκρίνεται ειδικό βοήθημα το ποσό του οποίου καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών προς τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Συνολικά μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος έχουν δοθεί 475.000 ευρώ ως ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση του ρεύματος.

«Οσοι έρχονται και καταθέτουν αιτήσεις επανασύνδεσης ρεύματος είναι πρώην νοικοκυραίοι και στο σύνολό τους δικαιούχοι ΚΕΑ (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης). Ανθρωποι που είχαν τη δουλειά τους, το μισθό τους, που μπορούσαν να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους», αναφέρει.

Κοινωνική «ομπρέλα»

Οι περιπτώσεις πρώην νοικοκυραίων που εξαρτώνται από το εφάπαξ βοήθημα για να ανάψουν και πάλι τα φώτα στα νοικοκυριά τους και να ζήσουν σε αξιοπρέπεια δεν είναι η μοναδική κατηγορία πολιτών που μπαίνει κάτω από την ομπρέλα κοινωνικής προστασίας του Δήμου Βόλου.

Μέσα από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως εξηγεί η κ. Κότογλου υποστηρίζονται χιλιάδες δημότες σε ανάγκη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει την πολυδιάστατη δράση που αναπτύσσεται μέσα από την αντιδημαρχία κοινωνικής μέριμνας: από το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετούνται σήμερα 1.180 οικογένειες, αναπηρικά και προνοιακά επιδόματα λαμβάνουν 2.000 ωφελούμενοι, επιπλέον 3.000 ωφελούμενοι ενισχύονται μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και 25 οικογένειες ωφελήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».

«Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Ως Δήμος αξιοποιούμε κάθε πρόγραμμα, κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για να ανακουφίσουμε τον πόνο των συμπολιτών μας», υπογράμμισε η κ. Κότογλου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται εξάλλου και η δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας αλλά και Κοινωνικού Φαρμακείου με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για την παροχή δωρεάν εξετάσεων και δωρεάν φαρμάκων αντίστοιχα στους δημότες που έχουν ανάγκη.

Σημειώνεται τέλος ότι στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντάσσεται ο Ξενώνας Γυναικών Θυμάτων Βίας με την κοινωνική υπηρεσία της Πρόνοιας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης φαινομένων βίας σε βάρος γυναικών και των παιδιών τους, τα 9 ΚΑΠΗ μέσω των οποίων εξυπηρετούνται 32.000 μέλη στους οποίους παρέχεται δωρεάν συνταγογράφηση, σε κάποιους σίτιση, νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπείες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δράσεις ψυχαγωγίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου