ΤΟΠΙΚΑ

Εθελοντές φοιτητές του Π.Θ. στην υπηρεσία φοιτητών

εθελοντές-φοιτητές-του-π-θ-στην-υπηρεσ-510629

Ξεκίνησε προχθές στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 4οErasmusStaffWeek με τη συμμετοχή 50 εκπροσώπων ΑΕΙ από όλη την Ευρώπη

Στην ίδρυση παραρτήματος και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του Erasmus Student Network προχώρησαν φοιτητές του ιδρύματος. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο φοιτητικό σύλλογο σε όλη την Ευρώπη που αριθμεί μέλη χιλιάδες εθελοντές φοιτητές, οι οποίοι συμβάλλουν στην κινητικότητα μέσω προγράμματος Erasmus τόσο των εξερχόμενων, όσο και των εισερχόμενων φοιτητών.

Ο σύλλογος, σύμφωνα με τη φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Μαρία Τοπαλίδου, είναι νεοσύστατος, ωστόσο δυναμικός. «Βοηθάμε τους φοιτητές που έρχονται στον Βόλο να προσαρμοστούν και να ενσωματωθούν στην πόλη. Τους παρέχουμε βοήθεια στην αναζήτηση σπιτιού, τους ενημερώνουμε για δράσεις και για τη ζωή της πόλης, τους βοηθάμε να γίνουν κομμάτι της πόλης», σημείωσε η κ. Τοπαλίδου.

Μάλιστα ο σύλλογος έχει ενεργοποιήσει και το buddy system. Ενας φοιτητής του Βόλου αναλαμβάνει έναν εισερχόμενο φοιτητή, γίνονται δηλαδή «φιλαράκια» και για ό,τι χρειαστεί απευθύνεται στο συγκεκριμένο άτομο.

Τα μέλη του ίδιου του συλλόγου παρέχουν βοήθεια και σε όσους φοιτητές θέλουν να βγουν στο εξωτερικό.

Η ίδρυση του παραρτήματος Erasmus Student Network στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έγινε γνωστή στο περιθώριο του 4ο Erasmus Staff Week που ξεκίνησε από τον χώρο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης με τη συμμετοχή 50 διοικητικών από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, οι οποίοι επιμορφώνονται σε ζητήματα που έχουν σχέση με το πρόγραμμα Erasmus.

Σύμφωνα με τη διοικητική συντονίστρια του προγράμματος Πηνελόπη Δάλλη, το πρόγραμμα Erasmus τρέχει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το 1996. Η κινητικότητα φοιτητών, ακαδημαϊκών και διοικητικών διαρκεί 23 χρόνια με συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή. Κάθε χρόνο περίπου 200 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πηγαίνουν για πρακτική άσκηση η σπουδές σε χώρες του εξωτερικού, υπάρχει κινητικότητα 50 διοικητικών και ισάριθμων περίπου διδασκόντων. Οι εισερχόμενοι φοιτητές αντίστοιχα είναι περίπου 100 κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν έχουν διέξοδο μόνο σε χώρες της Ε.Ε. αλλά μέσα από τις 350 διμερείς συνεργασίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε χώρες εκτός Ευρώπης όπως είναι η Κίνα, η Αμερική, ο Καναδάς, η Ρωσία.

Σύμφωνα με την κ. Δάλλη το όφελος είναι πολλαπλό. Μέσω του Erasmus οι συμμετέχοντες γνωρίζονται με φοιτητές άλλων χωρών, παρακολουθούν μαθήματα που στη χώρα τους δεν θα μπορούσαν, έρχονται σε επαφή με το γνωστικό τους αντικείμενο στην πηγή, εξασκούν την ξένη γλώσσα και μαθαίνουν την κουλτούρα του κάθε λαού. Σε αρκετούς δίνεται η δυνατότητα για μεταπτυχιακό ή προσφέρονται θέσεις διδακτορικού ενώ πολύ συχνά φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους σε εταιρείες τους προσφέρεται θέση εργασίας στην ίδια εταιρεία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου