ΤΟΠΙΚΑ

Αναμνήσεις 30 ετών και συγκίνηση στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής

αναμνήσεις-30-ετών-και-συγκίνηση-στο-τμή-512387

Το περασμένο Σάββατο το πρωί στο κτίριο «Παπαστράτος» το τμήμα Προσχολικής Αγωγής γιόρτασε επίσημα την 30χρονη πορεία του

1988: Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, πρώην Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, ήταν από τα πρώτα τμήματα, που συνέδεσε την πορεία και την εξέλιξή του με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άρχισε να υποδέχεται τους πρώτους του φοιτητές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

2018: Το τμήμα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας. Την ταυτότητά του συνθέτουν οι 2.213 πτυχιούχοι απόφοιτοι, 1.081 εξομοιούμενοι νηπιαγωγοί, 208 απόφοιτοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, 59 διδάκτορες, εκ των οποίων σήμερα πολλοί έχουν τον βαθμό του καθηγητή και έχουν επιστρέψει είτε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απ’ όπου ξεκίνησαν, είτε διαγράφουν λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία σε άλλα ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος Απόστολος Μαγουλιώτης.

Το περασμένο Σάββατο το πρωί στο κτίριο «Παπαστράτος» το τμήμα γιόρτασε επίσημα την 30χρονη πορεία του σε μια εκδήλωση που τα είχε όλα. Ξύπνησε μνήμες, συγκίνησε, ένωσε παλιούς φοιτητές και νεότερους αποφοίτους, «μίλησε» για την ιστορία, έθεσε τις βάσεις για το μέλλον. Το «παρών» έδωσαν παλιοί και νέοι καθηγητές, σημερινοί φοιτητές, αλλά και απόφοιτοι του 1992, οι πρώτοι του τμήματος, που επέστρεψαν μαζί με τα παιδιά τους για να μοιραστούν μαζί τους τις όμορφες αναμνήσεις από τη φοιτητική τους ζωή στο νεοσύστατο τότε τμήμα, από το οποίο αποφοίτησαν παίρνοντας όλα τα εφόδια για να συνεχίσουν στη ζωή τους.

Σήμερα το τμήμα στελεχώνεται από 20 μέλη ΔΕΠ, 5 μέλη ΕΔΙΠ, 6 μέλη διοικητικού προσωπικού, έχει τέσσερις ομότιμους καθηγητές και συνταξιοδότησε 5 μέλη του.

Ο πρόεδρος του τμήματος Απόστολος Μαγουλιώτης είναι από τους πρωτεργάτες του και εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος για τον εορτασμό των πρώτων 30 χρόνων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, που σηματοδότησε την επιστροφή πολλών παλιών αποφοίτων στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν την εκπαιδευτική ή ακαδημαϊκή καριέρα τους. «Υπηρετώ στο τμήμα από το 1990, δύο χρόνια μετά τη σύστασή του. Εζησα όλη την πορεία του, τις αλλαγές, την πρόοδο, την έρευνα που επιτεύχθηκε, τις δράσεις που αναπτύχθηκαν μαζί με τους φοιτητές. Νιώθω υπερήφανος που είμαι μέρος αυτής της πορείας και συγκινημένος όταν βλέπω παλιούς αποφοίτους να επιστρέφουν ως διδάκτορες στο τμήμα, όταν συναντώ φοιτητές και μου λένε ότι είναι παιδιά παλαιότερων φοιτητών μου, όταν γνωρίζω παλιούς αποφοίτους, που σήμερα διαπρέπουν στην Αυστραλία και τη Σουηδία έχοντας ξεκινήσει από εδώ», τόνισε ο κ. Μαγουλιώτης.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, από την πρώτη «φουρνιά» των αποφοίτων έως και το 2009 οι πτυχιούχοι είχαν εξαιρετική απορρόφηση στη δημόσια εκπαίδευση σε ποσοστό που άγγιξε και το 70%. «Από το 2009 και μετά οπότε και σταμάτησαν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, οι απόφοιτοί μας εργάζονται ως αναπληρωτές, πολλοί όμως απορροφούνται από τον ιδιωτικό τομέα ή ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα, κάτι που δείχνει ότι έχουν αποκτήσει όλα τα απαιτούμενα εφόδια για να διαγράψουν την πορεία που τους ταιριάζει», τόνισε ο κ. Μαγουλιώτης.

Συγκινημένος δήλωσε και ο πρώτος πρόεδρος του τμήματος μετά την αυτονομία του και σημερινός ομότιμος καθηγητής του Βασίλης Αναγνωστόπουλος. «Ενα νήπιο, που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα το 1988, σήμερα έχει ενηλικιωθεί. Ολη αυτή την πορεία την έζησα από κοντά. Στο τμήμα έχω περάσει το μισό της καριέρας μου σε διάφορες θέσεις και είναι κάτι που έχω στην καρδιά μου», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Εξωστρέφεια

«Είναι μια γιορτή για τα 30 χρόνια λειτουργίας του τμήματος. Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, γιατί έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τμήματος, αλλά και να ξαναδούμε παλιούς μας φοιτητές από τους πρώτους αποφοιτήσαντες, παλιούς και νεότερους συναδέλφους και όλοι μαζί να γιορτάσουμε τα πρώτα 30 χρόνια», τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Κώστας Μάγος.

Ο ίδιος εστίασε στις δράσεις εξωστρέφειας του τμήματος, που το φέρνει στην πρωτοπορία ανάμεσα σε τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Η διοργάνωση 60 συνεδρίων και 90 ημερίδων σε ακαδημαϊκό επίπεδο, περισσότερες από 120 δράσεις σε κοινωνικό επίπεδο, οι περισσότερες εκ των οποίων τα τελευταία δέκα χρόνια σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς όπως το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, το Ορφανοτροφείο, η Αρσις, δείχνουν τη δυναμική του και το «αποτύπωμά» του στην τοπική κοινωνία σύμφωνα με τον κ. Μάγο.

Συγκινητικά λόγια αποφοίτων

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν και κάποιοι από τους πρώτους αποφοίτους του τμήματος το 1992. Η Αλίκη Σταμάτη μαζί με την κόρη της, επίσης απόφοιτη από το ίδιο τμήμα τον Ιούλιο 2018 Σόνια Τσαντήλα, η Μαρία Καλέργη, η Μαρία Ασημάκη, η Μαρία Κουτσανοπούλου, ο Δημήτρης Μανδώρας, η Χρύσα Γκουνέλα μίλησαν με συγκινητικά λόγια για το τμήμα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Ηταν από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου. Ζήσαμε τη γέννηση και την εξέλιξη του τμήματος και ενθάρρυνα την κόρη μου να έρθει στο ίδιο τμήμα για τις σπουδές της», ανέφερε η Αλίκη Σταμάτη. «Ηταν τέσσερα όμορφα χρόνια. Η μαμά δικαιώθηκε και με το παραπάνω», σημείωσε η κόρη της Σόνια Τσαντήλα.

Αφορμή για τον Δημήτρη Μανδώρα να επιστρέψει στο τμήμα μετά από 30 χρόνια κι ενώ πλέον υπηρετεί ως νηπιαγωγός στη Βόρεια Εύβοια ήταν όπως είπε «οι παλιοί φίλοι, οι καθηγητές, όλοι όσοι ήμασταν μία ομάδα και μοιραστήκαμε μοναδικές εμπειρίες».

«Εχω πολλές τρυφερές αναμνήσεις από εκείνη την τετραετία. Συγκινούμαι κάθε φορά που βλέπω ή διαβάζω για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είμαι υπερήφανη που πήρα πτυχίο από εδώ», ανέφερε η Χρύσα Γκουντέλα από τη Λάρισα.

Η Βολιώτισσα Μαρία Ασημάκη χαρακτήρισε «δώρο Θεού» τις σπουδές της στο τμήμα και αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των πρώτων φοιτητών τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους καθηγητές τους. Η ίδια διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση μετά από τέσσερις διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, εργάστηκε όμως στον ιδιωτικό τομέα, όπου εφάρμοσε και εξέλιξε όλες τις γνώσεις που πήρε από το τμήμα.

«Ηρθα στον Βόλο μαζί με τα μεγάλα παιδιά μου για να γνωρίσουν έναν τόπο, που αγάπησα και από τον οποίο έχω όμορφες αναμνήσεις. Από το τμήμα πήρα στις βαλίτσες μου φεύγοντας σημαντικά εφόδια και το κυριότερο που διδάχθηκα και εφαρμόζω μέχρι σήμερα στη ζωή μου είναι ότι ο άνθρωπος είναι η υπέρτατη αξία», ανέφερε η Μαρία Καλέργη από την Αθήνα.

Η Θεσσαλονικιά Μαρία Κουτσανοπούλου δήλωσε πολύ συγκινημένη. «Με τους παλιούς συμφοιτητές και τους καθηγητές έχουμε πολύ καλή σχέση και δεσμούς που συνεχίζουμε να διατηρούμε. Ημασταν δεμένη ομάδα», ανέφερε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου