ΤΟΠΙΚΑ

«Ανοησίες ο εποικισμός του Αρη» είπε από τον Βόλο ο Σταμάτης Κριμιζής

ανοησίες-ο-εποικισμός-του-αρη-είπε-α-513623

Ο εποικισμός του «κόκκινου πλανήτη», ένα από τα αγαπημένα θέματα ταινιών του Χόλυγουντ, είναι… «ανοησίες», τόνισε από τον Βόλο ο κορυφαίος Ελληνας ακαδημαϊκός- διαστημικός Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής. Ο επιστήμονας με τη διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, υποστήριξε ότι ο εποικισμός του Αρη είναι ζήτημα εκατονταετιών. «Αλλο η επίσκεψη κι άλλο ο εποικισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να πατήσει στον Αρη μέσα στην επόμενη 20ετία όχι όμως και να εποικήσει στον πλανήτη.

Αντιθέτως, ο κ. Κριμιζής ανέφερε ότι στη Σελήνη υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες με παρατηρητήρια και μικρές αποικίες πριν από το 2030. «Η Αμερική σκοπεύει από το 2024 έως το 2028 να έχει συνεχή παρουσία στη Σελήνη», σημείωσε στο περιθώριο «συνομιλίας» του με μαθητές του Βόλου σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Ο κ. Κριμιζής τόνισε σημαντική την επαφή και επικοινωνία του με την μαθητιώσα νεολαία σε όλη την Ελλάδα. «Αυτό το κάνω τα τελευταία 15 χρόνια. Και το βασικό που θέλω να μεταφέρω στα παιδιά είναι ότι με αριστεία, με σκληρή δουλειά, με αξιοκρατία, θα μπορέσουν να φθάσουν τα όνειρά τους και τους στόχους τους. Υπάρχουν ευκαιρίες αλλά χρειάζεται μεθοδολογία, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά κάτι που δυστυχώς δεν εκτιμάται πολύ στην Ελλάδα, που πρέπει να αλλάξει πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κριμιζής.

Επικριτικός ήταν και για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Ο πανεπιστημιακός χώρος της Ελλάδας είναι ο χειρότερος που έχω δει στον κόσμο. Τα πανεπιστήμια είναι περιβάλλοντα μάθησης και επιμέλειας. Στην Ελλάδα στα πανεπιστήμια ασκείται πολιτική για νεφελώδεις λόγους», τόνισε.

Τον κ. Κριμιζή που αναγνώρισε την έλξη που ασκεί το διάστημα σε όλους ως μία έμφυτη αναζήτηση για το τι υπάρχει πέρα από εμάς υποδέχθηκε ο κ. Σεραφείμ Σπανός- συντονιστής εκπαιδευτικού έργου φυσικών επιστημών ο οποίος τόνισε ότι στην εκδήλωση δεν λαμβάνουν μέρος μόνο μαθητές των γενικών λυκείων αλλά και των επαγγελματικών ακόμη και των εσπερινών, που σημαίνει ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν επίσης αστρονομικές ανησυχίες.

«Είναι μεγάλη τιμή να μιλά στον Βόλο και στους μαθητές μας ο μοναδικός άνθρωπος που έχει επισκεφθεί όλους τους πλανήτες του διαστήματος μέσω των διαστημικών συσκευών που εκτόξευσε η ΝΑΣΑ. Στόχος μας να αναδείξουμε τα ταλέντα που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος του σύμπαντος», ανέφερε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σοφία Κανταράκη.

«Πρόκειται για μία σημαντική εκδήλωση. Είναι η δεύτερη φορά που φιλοξενούμε τον κ. Κριμιζή μετά από πολλά χρόνια στον Βόλο. Είναι ιδιαίτερη τιμή μας που τον έχουμε κοντά μας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει να μοιραστεί πολλά με τα παιδιά. Και ευτυχώς που γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις για να θυμάται και το Υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχει αστρονομία», άφησε αιχμές ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Λουκάς Ζαχείλας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου